Publicitātes attēls

No 6. decembra ikvienam interesentam būs iespēja pievienoties iniciatīvas «radi!» akadēmijas norisēm un sev ērtā vietā un laikā noskatīties starptautiski atzītu lektoru video stāstus par dažādām ar radošajām pilsētām saistītām tēmām. Decembra sākumā pie skatītājiem nonāks pirmie video, un cikls turpināsies līdz februāra beigām.

Ziņas Fold 16. novembris, 2021

Plānots kā vairāku dienu klātienes apmācību cikls radošo industriju profesionāļiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem Rīgā un reģionos, iniciatīvas «radi!» akadēmijas formāts Covid-19 pandēmijas ierobežojumu ietekmē mainījies un nu būs pieejams daudz plašākam klausītāju lokam, jo notiks tiešsaistē un būs atvērts ikvienam interesentam.

 

«Sākotnējā «radi!» akadēmijas iecere bija turpināt 2019. gadā veiksmīgi aizsāktās radošo industriju tūrisma misijas Latvijas pilsētās un īpaši koncentrēties uz Eiropas kultūras galvaspilsētu kandidātēm, palīdzot tām sagatavoties nākamajai atlases kārtai, taču jaunais formāts ļauj paplašināt mērķauditoriju, aptverot visu kultūras un radošo industriju nozari, galveno akcentu liekot uz reģionālo pilsētu attīstību,» stāsta Līva Stūrmane, «radi!» vadītāja.

 

«radi!» akadēmijas pirmajā gadā būs iespējams noskatīties divdesmit video par tādām tēmām kā radošuma nozīme mazpilsētās un reģionos, Eiropas kultūras galvaspilsētas veiksmes formula, iekļaujoša pilsētvide, radošu telpu veidošana, jauno tehnoloģiju nozīme pilsētu attīstībā, priekšrocību un trūkumu analīze, Apvienoto Nāciju ilgtspējīgas attīstības mērķi radošajām pilsētām u.c. Video teorētisko sadaļu veidos radošās ekonomikas un kultūrpolitikas konsultāciju grupas «Creativity Lab» dibinātājs un vadošais partneris Ragnars Sīls (Ragnar Siil), iniciatīvas «radi!» vadītāja un «Creativity Lab» valdes locekle Līva Stūrmane, «Riga TechGirls» vadītāja Anna Andersone, koncepta «Radošās pilsētas» autors Čārlzs Lendrijs (Charles Landry), radošās ekonomikas pētniece Kristīna Farīņa (Cristina Farinha), uzņēmuma «Hello Creative» vadītājs Tonijs Atards (Toni Attard), radošo industriju konsultants Toms Flemings (Tom Fleming) un Košices Eiropas Kultūras galvaspilsētas pārstāvis Mihals Hladkijs (Michal Hladky).

«Mūsdienās vairs neviena joma nav iedomājama bez tehnoloģiju iesaistes, tāpēc biedrība «Riga TechGirls» šogad piedāvās lekcijas «radi!» akadēmijā par digitālo prasmju nozīmi radošo industriju kontekstā, kā arī radošo programmēšanu. Šīs lekcijas veidos ievadu mūsu veidotajam apmācību ciklam radošo industriju profesionāļiem, kas sāksies nākamgad, tāpēc esam priecīgi par šādām nozares līmeņa sadarbībām,» saka Anna Andersone, biedrības «Riga TechGirls» vadītāja.

 

Savukārt janvārī «radi!» akadēmija piedāvās individuālu mentoringu Daugavpilij, Valmierai un Liepājai — tām Latvijas pilsētām, kas turpina cīņu par Eiropas kultūras galvaspilsētas godu 2027. gadā. «Kā liecina starptautiskais vērtējums, tas, kā trūkst visām Latvijas kandidātpilsētām, ir sadarbība Eiropas līmenī, kā arī labā prakse, veidojot aktivitātes, kas patiešām vajadzīgas vietējai kopienai. Tāpēc ceram, ka «radi!» akadēmija palīdzēs iedot pareizos akcentus, lai panākumi neizpaliktu. Kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu ir iespēja sevi parādīt pasaules mērogā, taču liels prieks, ka labās idejas nepazūd arī tad, ja dalība cīņā par titulu beigusies. Piemēram, Cēsis, kas nepārvarēja pirmo kārtu, iedzīvinās visu savu stratēģiju un darīs to vēl ātrāk, nekā sākotnēji plānots,» skaidro Līva Stūrmane.

 

«radi!» akadēmijas video varēs noskatīties iniciatīvas mājaslapā no 6. decembra, un tā ar regularitāti tiks papildināta līdz februāra beigām. Katras lekcijas teorētiskajai daļai sekos ieteikumi tālākai lasīšanai, iedvesmas stāsti no dažādām pilsētām, kā arī vērtīgas inicatīvas un pētījumi no vietējā tirgus. Video garums būs aptuveni 10–15 minūtes.

 

Iniciatīvas «radi!» jaunumiem iespējams sekot līdzi tās mājaslapā, kā arī sociālajos tīklos: FacebookTwitter un YouTube. Iniciatīvu «radi!» rīko nodibinājums «Creativity Lab», un tā tiek finansēta ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.