Iznik keramika. Publicitātes foto

Latvijas topošie un profesionālie dizaina jomas pārstāvji aicināti piedalīties konkursā «Amatniecība no Anatolijas, dizains no Eiropas» («Crafts from Anatolia, Designs from Europe»). Projekta mērķis ir pievērst plašāku uzmanību šī Turcijas reģiona senajām amatniecības tradīcijām un veicināt to ilgtspēju. Konkursa dalībnieku uzdevums ir iepazīt piecus raksturīgos Anatolijas amatniecības veidus un radīt to interpretāciju mūsdienu mērķauditorijai. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2022. gada 24. janvāris.

Ziņas Fold 20. decembris, 2021

Anatolija ir plašs Turcijas reģions, kura nosaukuma grieķiskā izcelsme nozīmē saullēktu. Reiz būdams seno kultūru un civilizāciju šūpulis, mūsdienās šis reģions saglabājis gadsimtiem senas tradīcijas, paaudžu paaudzēs nododot vērtīgas amatniecības prasmes. Turcijas Dizaina padome sadarbībā ar Brumena fondu un Tradicionālās mākslas asociāciju uzrunājuši savus partnerus visā Eiropā ar aicinājumu piešķirt jaunu dzīvības dzirksti pieciem unikāliem amatniecības veidiem, aktualizējot tēmu par to ilgtspēju un kultūrvēsturskā mantojuma nozīmi. Projektā «Amatniecība no Anatolijas, dizains no Eiropas» topošajiem un jau esošajiem dizaineriem ir iespēja iepazīt tādas prasmes kā filcēšana, stepēšana, inkrustācija, akmens grebšana un Iznik keramika.

 

Desmit autoriem, kuru darbi konkursa kārtībā tiks izvēlēti, atlasot divus uzvarētājus katrā kategorijā studentu un profesionāļu grupās, būs iespēja doties uz Turciju, lai radītu sava darba prototipu sadarbībā ar Anatolijas reģiona amatniekiem. Konkursā radītie darbi tiks prezentēti izstādē Stambulā. Projekta publicitāti visā Eiropā plānots nodrošināt, sadarbojoties ar nacionālajiem dizaina centriem. Latvijā konkursa partneris ir Latvijas Dizaina centrs.

Konkursā var piedalīties jebkura 18 gadu vecumu sasniegusi persona, kuras mītnes zeme ir kādā no ES dalībvalstīm. Piesakoties dalībnieki apliecina savu pieejamību piecu dienu braucienam uz Turciju laikā no 14. februāra līdz 29. aprīlim (datumi tiks precizēti, ņemot vērā epidemioloģiskos apstākļus). Darbus var pieteikt arī vairāku cilvēku komanda, uzvaras gadījumā izvirzot vienu pārstāvi braucienam uz Turciju. Konkursā aicināti piedalīties dažādu dizaina jomu pārstāvji, toskait grafikas, modes, apģērbu un produktu dizaineri, mēbeļu un interjera dizaineri, rotu meistari un citi mākslinieki. Izstrādājot dizaina piedāvājumu, dalībnieki ir aicināti iepazīties ar visiem pieciem amatniecības veidiem un nākt klajā ar mūsdienu prasībām atbilstošu interpretāciju. Konkursa uzvarētājiem studentu kategorijā paredzēta 750 eiro naudas balva, bet profesionālajā kategorijā — 1500 eiro.

 

Plašāka informācija par konkursu un pilns konkursa nolikums — Turcijas Dizaina padomes mājaslapā.