Attēls no Lindas Stūres animācijas filmas «Nakts maiņa»

Kinoteātris «Kino Bize» rīt, 14. decembrī, plkst. 20.00 piedāvā īsfilmu programmu, kurā apkopoti gan zināmu autoru, gan šobrīd studējošo animācijas filmu veidotāju darbi, kuri tapuši laika posmā no 2012. līdz 2021. gadam. Pēc seansa sekos diskusija «Vai animāciju var iemācīties?» ar Latvijas animācijas nozares pārstāvjiem.

Ziņas Fold 13. decembris, 2021

Par animācijas izlases programmu stāsta tās kuratore, Latvijas Animācijas asociācijas vadītāja Anna Zača: «Izcilu autoru rokraksts noslīpējas ar gadiem, taču talantu var pamanīt jau to pirmajos studiju darbos. Studijas ir laiks eksperimentiem, jaunības maksimālismam, ambīcijām un drosmei, bet vēlmi pagriezt pasauli kājām gaisā, jo īpaši animācijā, bieži vien apslāpē pieredzes un prasmju trūkums. Vai vēl trakāk — autoritatīvs pasniedzējs. Paradoksāli, bet Latvijā — nu jau pasaules slavenā animācijas autorkino valstī — to studēt augstskolā nav bijis iespējams līdz pat 2013. gadam, kad Latvijas Mākslas akadēmijā tika dibināta nodaļa «Kustība. Attēls. Skaņa».»

 

Programmā iekļautās animācijas filmas tapušas studiju procesā. Autoru vidū ir jau zināmi režisori — Edmunds Jansons, Gints Zilbalodis un Lizete Upīte —, kā arī jaunie talanti — Monta Andžejevska, Linda Stūre, Kerija Arne, Kate Rasa Ozola, Rasa Pavilona un Elīna Deinate.

 

Pasākums norisināsies kinoteātrī «Kino Bize» 14. decembrī plkst. 20.00. Pēc īsfilmu seansa sekos diskusija «Vai animāciju var iemācīties?», kurā piedalīsies Edmunds Jansons, Monta Andžejavska, Kate Rasa Ozola, Lizeta Upīte un Gints Zilbalodis. Sarunu vadīs Anna Zača. Plašāka informācija par gaidāmo pasākumu — «Kino Bize» mājaslapā.