Foto — Kristiāna Zelča

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) sadarbībā ar advokātu biroju «Ellex Kļaviņš» piedāvā iepazīt vairāk nekā 300 mūsdienu vizuālās mākslas, toskait dizaina, darbus no muzeja krājuma jaunā tiešsaistes platformā «Mākslas kolekcija 2020». Šodien, 1. decembrī, plkst. 15.00 ikviens interesents aicināts tiešsaistē pievienoties platformas atklāšanas pasākumam.

Ziņas Fold 1. decembris, 2021

Ar mērķi atbalstīt Covid-19 pandēmijas skartos Latvijas māksliniekus un vienlaikus kvalitatīvi papildināt muzeja krājumu, LNMM pērn īstenoja vēl nebijuša mēroga mākslas darbu iepirkumu 550 000 eiro vērtībā. Muzeja izveidota ekspertu komisija krājuma papildināšanai izvēlēja 107 visu paaudžu šobrīd aktīvi strādājošu Latvijas mākslinieku darbus, kas radīti pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Kolekcijā ir pārstāvēts plašs vizuālās mākslas nozaru spektrs — glezniecība, tēlniecība un objekti, fotogrāfija, video, kā arī jauktu mediju instalācijas, starpdisciplināri projekti un dizaina mākslas darbi. Kā norāda LNMM, vienlaikus parādīt visu «Mākslas kolekciju 2020» izstāžu zālē nebūtu iespējams, taču tiešsaistes platformā tā būs pieejama ikvienam interesentam.

 

«Mākslas kolekcija 2020» ir digitālais katalogs, kurā sniegta informācija gan par projektu kopumā, gan par katra mākslas darba tapšanas apstākļiem un ideju, pievienota tehniskā informācija un attēls vai video ieskats. Mākslas darbu datubāze piedāvā iespēju izmantot dažādus atlases kritērijus — pēc kategorijām «Glezniecība un grafika», «Fotogrāfija», «Video, tēlniecība un objekti» vai «Video un jaukta veida instalācijas», kā arī meklēšanā atzīmēt tādus parametrus kā autora vārds un uzvārds un mākslas darba tapšanas gads. Platformā atrodami arī četri video stāsti, kas ļauj gūt priekšstatu par ekspertu komisijas darbu, papildinot LNMM krājumu.

«Mākslas kolekcija 2020» platformas atklāšanas pasākumā, kas notiks šodien, 1. decembrī plkst. 15.00, LNMM direktore Māra Lāce pastāstīs par jaunā izziņas resursa veidošanas iemesliem, risinājumu un aktualitāti. Pasākuma īpašais viesis, Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis izcels šīs platformas nozīmi Latvijas mākslas vides attīstības kontekstā, bet advokātu biroja «Ellex Kļaviņš» vadošā partnere Līga Mervina runās par projekta atbalsta motivāciju un galvenajiem ieguvumiem.

 

Pasākuma turpinājumā LNMM Komunikācijas nodaļas vadītāja Annija Sauka iepazīstinās tiešraides skatītājus ar platformas struktūru un saturu — parādīs galvenās sadaļas un pieejamo informāciju. Noslēgumā LNMM Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas «Arsenāls» vadītāja Dr. art. Elita Ansone sniegs 15–20 minūšu ekspreslekciju, īsi raksturojot trīs pašas izvēlētos eksponātus no muzeja krājuma.

 

Platformas «Mākslas kolekcija 2020» atklāšanas pasākuma translācija notiks tiešraidē un būs vērojama LNMM un «Ellex Kļaviņš» Facebook lapās. Skatītāji varēs gan pirmie izpētīt jauno platformu, gan ielūkoties muzeja krātuvē un iepazīt krājuma papildinājumu tuvplānā.

 

Plašāka informācija par projektu un jaunizveidoto platformu pieejma «Mākslas kolekcijas 2020» mājaslapā.