Foto — Jūlija Prohorenkova

«Madara Cosmetics» svētku kolekcijas «Métamorphose» centrā ir pārtapšana un latviešu maskošanās tradīcijas, kuras zīmols aplūko mūsdienu kontekstā. Māksliniece Katrīna Neiburga izteiksmīgos masku tēlus iedzīvinājusi četrās īsfilmās, kas atklāj tradīcijas radošo spēku.

Ziņas Paula Gāgane 13. decembris, 2021

«Madara Cosmetics» jau kopš zīmola pirmsākumiem interesējuši latviskās identitātes meklējumi, tāpēc, veidojot ikgadējo svētku kolekciju, uzņēmums šoreiz nolēma izpētīt latviešu saulgriežu svinēšanas tradīcijas. «Mūsdienu cilvēka pirmssvētku laiku raksturo skriešana pa veikaliem, dāvanu pirkšana, kaut kādu obligāto svētku atribūtu meklējumi, bet senā latvieša piegājiens šķita daudzējādā ziņā burvīgs un atbrīvojošs. Maskošanās tradīcijā atklājām daudz interesanta, tostarp tādas lietas, kas nodarbina arī mūsdienu cilvēku — šajos rituālos var saskatīt sociālās atraisīšanās, pretrunu samierināšanas tēmas, pat zināmus ilgtspējas motīvus. Protams, arī lielu jautrību un enerģiju,» stāsta kampaņas veidotāji.

 

«Métamorphose» kampaņas mērķis ir ne vien pastāstīt par maskošanos, bet arī iedvesmot citus izmēģināt to pašiem: «Vairums šo tradīciju vēro no malas, ar distanci — mēs zinām, ka tas ir kaut kas latvisks, bet paši to nepazīstam. Taču maskošanos ir svarīgi izbaudīt uz savas ādas, ne tikai vizuāli atrādīt.» Izpētot tradīciju, «Madara Cosmetics» izceļ tās transformatīvo spēku — spēju pārtapt, sajust dabas vienotību un līdzsvaru, kā arī vajadzību kaut uz brīdi atkāpties no savas ikdienas lomas, lai piedzīvotu jaunu sākumu.

 

Maskošanās dziļāko jēgu četrās īsfilmās interpretējusi māksliniece Katrīna Neiburga. Tapušie video saistīti ar viņas personīgo pieredzi: «Vienā brīdī es sapratu, ka visi šie stāsti nāk no manas dzīves — tie ir īsti, dokumentāli notikumi. Piemēram, notikums mežā. Bērnībā man bija tāda vīzija, ka skriešu pa mežu, iekritīšu bedrē, un tad, kad izlīdīšu laukā, viss būs pilnīgi citādi. Tāda kā nojausma par otru pusi, kurā viss ir daudz interesantāk un dīvaināk.» Šobrīd klajā nākušas trīs īsfilmas, un ceturtā no tām savu pirmizrādi piedzīvos 28. decembrī.

 

Ilustrācijas «Madara Cosmetics» svētku kolekcijas iepakojumam veidojusi māksliniece un grafikas dizainere Agnese Negriba, bet maskas radījusi māksliniece Evelīna Deičmane–Vida. Vairāk informācijas par kampaņu — «Madara Cosmetics» mājaslapā.