Foto — «Substance»

Decembra vidū tika paziņoti starptautiskās Versaļas balvas (Prix Versailles), kas katru gadu tiek pasniegta labākajiem komerciālās un publiskās arhitektūras un dizaina projektiem, laureāti. Īpašo eksterjera balvu kategorijā «Veikali un tirdzniecības vietas» izcīnījusi Latvijas arhitektūras biroja «Substance» projektētā aptiekas ēka Dzirciemā.

Ziņas Fold 21. decembris, 2021

Lai iedvesmotu uzņēmumus uzlabot apkārtējo vidi, vienlaikus veicinot ilgtspējīgu izaugsmi, 2015. gadā tika aizsākta Versaļas balvas pasniegšana. Katru gadu konkursa žūrijā tiek pulcēti atzīti arhitekti, dizaineri un citu jomu pārstāvji, kas izvēlas labākos komerciālās un publiskās arhitektūras un dizaina piemērus no visas pasaules — veikalus, iepirkšanās centrus, restorānus, viesnīcas, sporta un transporta būves, kā arī studentu pilsētiņas. Šogad darbus vērtēja Bjarke Ingelss (Bjarke Ingels) no arhitektūras studijas «BIG», dizainere un arhitekte Patrīcija Urkiola (Patrcia Urquiola), modes dizainere Guo Pei un citi radošie profesionāļi.

 

Šogad īpašo balvu par labāko tirdzniecības vietas eksterjeru ieguvusi «Substance» projektētā Dzirciema aptieka. Kā norāda arhitekts Arnis Dimiņš, par projekta dalību konkursā viņš uzzinājis vien tad, kad aptiekas eksterjers izvirzīts par labāko Eiropā. Tālāk nominanti no katras pasaules daļas cīnījās par galveno balvu. «Ziņa par atzinību bija pilnīgi negaidīta, bet patīkama,» atzīmē Dimiņš.

Aptieka Jūrmalas gatves un Dzirciema ielas stūrī ir brīvstāvošs paviljons, kas jau no tālienes vēsta par ēkas funkciju un saturu. Lai kompensētu pilsētbūvnieciskā mēroga trūkumus, arhitekti vēlējās ēkas apjomu veidot maksimāli atšķirīgu no mikrorajona mazstāvu apbūves fona. Jaunbūves novietne vizuāli un funkcionāli uztverama kā neliels pilsētas skvērs, tāpēc koncepcijas pamatā ir ideja par vides instalāciju publiskā telpā.

 

Ēka veidota kā sešpadsmitstūrains metāla konstrukciju grozs divu stāvu augstumā. Lai nodrošinātu objektam papidus pievienoto vērtību, ēkas eksterjerā iekļauta atsauce uz farmāciju, kas ir viegli atpazīstama potenciālajiem aptiekas klientiem. Ēkas fasādes karkasam kā modulis izmantots tradicionālais aptiekas simbols — krusts, kas atkarībā no iekštelpu plānojuma atstāts atvērts vai pildīts ar perforētiem alumīnija paneļiem.

 

Ēkas nesošo konstrukciju veido četras dzelzsbetona kolonnas ēkas vidus daļā, kas ļauj ēkas perimetru pilnībā pakārtot fasādes parametriskajam rakstam. Apjoms novietots vienīgajā no maģistrālajām inženierkomunikācijām brīvajā vietā gruntsgabala vidusdaļā, un tā apaļā forma pakārtota skvēra ikdienas pamatfunkcijai — tā ir aktīva gājēju tranzīta zona visos iespējamos virzienos. Jaunā skvēra celiņu sistēma veidota kā pieskares granīta plākšņu gredzenam, kas vijas ap ēkas sešpadsmitstūri.

Ēkas fasādes instalācija ir ne tikai parametriskās arhitektūras elements, bet arī ēkas izkārtne. Tumšā laikā fasādē atsevišķi krusti tiek izgaismoti ar iebūvētu LED apgaismojumu koši zaļā krāsā. Tāpat dubultās fasādes risinājums ievērojami uzlabo arī ēkas energoefektivitātes rādītājus un, neskatoties uz plašajiem stiklotajiem atvērumiem ēkas iekšējā fasādē, ēka uzskatāma par ilgtspējīgu.

 

 

Arhitektu birojs «Substance» dibināts 1999. gadā un par savu veikumu saņēmis vairākas atzinības Latvijas arhitektūras gada skatēs. 2009. gadā Majoru sporta halle tika atzīmēta Mīsa van der Roes Eiropas modernās arhitektūras balvā. 2010. gadā Dzintaru mežaparks piedalījās 6. Eiropas Ainavu arhitektūras biennālē, bet 2014. gadā Saulkrastu Jūras parks saņēma Latvijas Gada balvu dizainā kategorijā «Vides dizains».