Foto — Konstantīns Žukovs

No 4. februāra līdz 24. martam ISSP Galerijā būs skatāma mākslinieka Konstantīna Žukova izstāde «Melnā Neļķe 2. daļa», kas aicina ieskatīties LGBT+ vēsturēs — «melno neļķu» valodā, simbolos un satikšanās vietās. Izstāde tiks atklāta 3. februārī no plkst. 12.00 līdz 20.00.

Ziņas Fold 27. janvāris, 2022

Izstāde ISSP galerijā ir otrā daļa no mākslinieka un dizainera Konstantīna Žukova iecerētā darbu cikla, kas pievēršas Latvijas LGBT+ kopienai. Cikla nosaukums «Melnā Neļķe» ir atsauce uz homoseksuālu vīriešu apzīmējumu, kas tika izmantots starpkaru perioda Latvijas dzeltenajā presē. Darba pirmā daļa tika izstādīta 2021. gada pavasarī izstāžu telpā «Pilot» un tās centrā bija mūsdienu «melnās neļķes».

 

«Izstāde «Melnā Neļķe 2. daļa» piedāvā ieskatu subkultūrā, kuras DNS vēsturiski tika ierakstīts izdzīvošanas instinkts — būt neredzamam, nepamanāmam. Šīs subkultūras likumi un kodi tika nodoti no mutes mutē, bet vēsture izgaisa kopā ar cilvēkiem. Bieži noklusēta, tā netika dokumentēta, jo šī subkultūra sarunājās čukstus, gluži kā smilgas nūdistu pludmalē,» vēsta izstādes apraksts. Žukova mērķis nav atveidot vēsturiskus notikumus, bet analizēt un interpretēt tos caur mūsdienu skatpunktu. Izstādē redzamās fotogrāfijas, instalācijas un teksti rosina skatītāju iztēli, atklājot mākslinieka veidoto semiotisko kodu.

Konstantīns Žukovs (1990) dzīvo un strādā starp Rīgu un Londonu. Savā radošajā praksē mākslinieks bieži smeļas iedvesmu vēsturiskos un literāros avotos — sākot no islāma Zelta laikmeta homoerotiskās dzejas līdz Oskara Vailda mīlas vēstulēm un Mišela Fuko darbiem par seksualitāti. Izmantojot literāros avotus kā sākumpunktu personisku stāstu atšķetināšanai, viņa darbi pēta dažādas mīlestības, pieķeršanās un seksualitātes formas. Pēc Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas absolvēšanas Žukovs turpināja studijas Senmārtina Mākslas un dizaina koledžā (Central Saint Martins College of Art and Design) un Londonas Komunikācijas koledžā (London College of Communication) Apvienotajā Karalistē. Piedalījies izstādēs un mākslas grāmatu mesēs «Flecha Art Fair» Madridē, «Paris Ass Book Fair» Parīzē, «Strange Perfume» Dienvidlondonas galerijā (South London Gallery), «Queer Frontiers» Londonas praida ietvaros, Rīgas Fotogrāfijas Biennālē «NEXT 2021» un Rīgas Fotomēnesī.

 

Izstādes kuratore — Iveta Gabaliņa. ISSP galerija lūdz ņemt vērā, ka izstāde nav piemērota personām līdz 16 gadu vecumam. Plašāka informācija par izstādi «Melnā neļķe 2. daļa» — ISSP mājaslapā.