Attēls — Elīza Tolstika

Absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Funkcionālā dizaina apakšnozares grafikas un iepakojuma dizaina specialitāti, Elīza Tolstika izstrādājusi eksperimentālu un interaktīvu izdevumu sēriju jaunajiem dizaineriem «Atkārtojums. Turpinājums. Jaunatklājums». Tolstikas darbs ieguvis gaveno balvu Pasaules zīmolu dizaina biedrības studentu dizaina konkursā.

Ziņas Fold 22. februāris, 2022

Elīzas Tolstikas veidotā izdevumu sērija «Atkārtojums. Turpinājums. Jaunatklājums» paredzēta dizaina studentiem un dizaina entuziastiem, un tā palīdz attīstīt savu vizuālo rokrakstu un radošo procesu. Darbs sadalīts trīs kategorijās — informatīvajā, iesaistes un jaunrades daļā. Izdevumā «Atkārtojums» ir apkopotas grafikas dizaina radīšanas metodes, kas tieši saistītas ar autores personīgo pieredzi LMA un sniedz ieskatu studenta dizaina procesā. Savukārt sadaļas «Turpinājums» un «Jaunatklājums» aicina lietotāju radoši eksperimentēt un kļūt par izdevuma dizaina līdzautoru.

 

Kā norāda autore, grafikas dizaina veidošanas procesā ir nepieciešami visdažādākie vizuālie risinājumi, taču, pateicoties internetam, datorprogrammām un digitālajiem rīkiem, dizaineram nav jāveido viss vizuālais saturs pašam. Nereti novērojams, ka dizaineri arvien vairāk uzticas digitālās pasaules sniegtajām iespējām un mazāk darbojas ar rokām, izmantojot analogus rīkus un materiālus. Līdz ar to pašu radītie vizuālā satura veidošanas instrumenti tiek aizmirsti un kļūst arvien nepopulārāki.

Jaunā dizainere atklāj, ka viņas pieredze Latvijas Mākslas akadēmijas studiju projektos rāda, ka visveiksmīgāk izstrādātie darbi bijuši tie, kuru procesa laikā nav uzstādītas robežas izpausmes medijā un ir ļauta vaļa radošai izdomai. Tas ļāvis apgūt jaunus veidus, kā nonākt pie nebijušiem risinājumiem.

 

Tolstikas darbs šī gada sākumā vienīgais saņēmis augstāko apbalvojumu Pasaules zīmolu dizaina biedrības (World Brand Design Society) studentu dizaina konkursā. Žūrija izdevumu raksturoja kā «izcilu un apburošu izzinoša drukāta izdevuma dizainu».

 

Elīzas Tolstikas diplomdarba vadītāja ir dizainere, LMA Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde.