Foto — «The Accessible Icon Project»

Starptautiskā Arhitektu savienība un Starptautiskā Rehabilitācijas sadarbības tīkla organizācija (Rehabilitation International) kopīgi aicina iesniegt priekšlikumus 21. gadsimtam atbilstoša vides pieejamības simbola dizainam, kas labāk atspoguļotu tiesības uz iekļaušanu, neatkarību, fizisko un virtuālo pieejamību ikvienam, toskait cilvēkiem ar invaliditāti. Pieteikt savu simbola priekšlikumu konkursam iespējams līdz 25. martam.

Ziņas Fold 7. februāris, 2022

Pirms 50 gadiem starptautiskais pieejamības simbols nepastāvēja — tas 1968. gadā tika radīts dizaina konkursā, ko organizēja Starptautiskā pieejamības un tehnoloģiju komisija (International Commission on Accessibility and Technology). Tajā uzvarēja dāņu dizaina studente Susanne Kofoda (Susanne Koefoed), kuras starptautisko pieejamības simbolu, kas pazīstams arī kā «ratiņkrēsla ikona», plaši izmanto, lai apzīmētu ēkas, telpas un citus apbūvētās vides elementus, kas ir pieejami cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

 

Dažu pēdējo gadu laikā ir parādījusies arī cita simbola versija — «Pieejamā ikona» («Accessible Icon»), kas figūrai ratiņkrēslā piešķir dinamiku. Šis simbols pāraudzis veselā kustībā, un ticis arī integrēts kā pieejamības emocijzīme. Tomēr šī ikona radījusi arī pretreakciju — to ir oficiāli noraidījusi Starptautiskā standartizācijas organizācija (ISO), tāpat, lai gan to oficiāli lieto vairākos štatos, simbolu federālā līmenī neatzīst ASV.

Kā norāda konkursa rīkotāji, starptautiskais pieejamības simbols veicinājis nepareizu izpratni par to, ka pieejamības jautājumi saistīti vien ar kustību traucējumiem un ratiņkrēsla lietotājiem, simbola dizanam neiekļaujot cilvēkus ar cita veida funkcionālajiem traucējumiem, piemēram redzes vai dzirdes zudumu.

 

Konkursa mērķis ir izstrādāt jaunu pieejamības simbolu, kas labāk atspoguļotu to cilvēku daudzveidību, kuri izmanto ēkas un cita veida apbūvēto vidi. Savus priekšlikumus jaunas ikonas dizainam aicināti iesniegt kā arhitekti un grafiskie dizaineri, tā šo jomu studenti. Konkursā iespējams piedalīties gan individuāli, gan komandās. Dizaina priekšlikumi kopā ar dizaina ieceres aprakstu jāsieniedz konkursa pieteikumu sistēmā līdz 25. marta plkst. 18.00 (plkst. 17.00 CET). Pilns konkursa nolikums pieejams šeit.