Foto — Anika Mikkelson

Valdība pēc Kultūras ministrijas (KM) iniciatīvas 1. februāra sēdē lēma par 5,1 miljona eiro «React–EU» programmas finansējuma un 0,9 miljonu eiro valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu Latvijas filmu industrijai, lai nozarē strādājošie vieglāk varētu pārvarēt pandēmijas negatīvās sekas. Par iegūtajiem 6 miljoniem eiro būs iespējams uzņemt 6–8 jaunas Latvijas pilnmetrāžas filmas un seriālus.

Ziņas Fold 3. februāris, 2022

Kultūras ministrijas piesaistītais finansējums ļaus izveidot kvalitatīvas, mākslinieciski augstvērtīgas Latvijas pilnmetrāžas filmas, kā arī oriģinālseriālus, ražošanas procesā saglabājot darbavietas nozarē strādājošajiem. Uzņemtie jaunie kino darbi veicinās plašāku kultūras pakalpojumu pieejamību pašmāju auditorijā.

 

«Latvijas valsts simtgades programmā būtiska loma tika atvēlēta arī nacionālā kino tapšanai. Lai noturētu simtgades laikā sasniegto līmeni nozares attīstībā, turpmākajos gados bija svarīgi rast iespējas papildu finansējuma piesaistē: Covid laikā kinonozarei tika piešķirts papildfinansējums un darbība neapstājās, tieši otrādi — tapa un top daudzas jaunas filmas, tā veicinot gan nodarbinātību, gan profesionālo prasmju mērķtiecīgu pielietošanu. Ar šīsdienas valdības lēmumu nozarei būs iespēja divu gadu laikā radīt 6 līdz 8 filmas ar sešu miljonu eiro finansējumu, ko Kultūras ministrija piesaistījusi no «React–EU»,» stāsta kultūras ministrs Nauris Puntulis.

 

Lai programmu ieviestu, Nacionālais kino centrs (NKC) īstenos projektu atlasi — izveidos ekspertu padomi un izvēlēsies projekta sadarbības partnerus — filmu producentus —, kuri projekta laikā varēs saražot 6–8 filmas un seriālus. NKC ekspertu padome veiks projektu mākslinieciskās un profesionālās kvalitātes vērtējumu, bet projektu atlases un ieviešanas uzraudzību veiks Finanšu ministrijas pakļautībā esošā Centrālā finanšu un līgumu aģentūra. NKC projektu pieteikšanu plāno izsludināt līdz 7. februārim, savukārt jaunos seriālus un filmas būs jāuzņem līdz 2023. gada beigām.

 

Tā kā Covid–19 pandēmijas izraisītā ārkārtējā situācija un ar tās izplatības ierobežošanu saistītie pasākumi Latvijā, līdzīgi kā citviet pasaulē, ir būtiski ietekmējuši kultūras un radošās nozares, Latvijai pieejams Eiropas Komisijas programmas «React–EU» finansējums, kas paredz sniegt atbalstu kultūras un radošajām nozarēm krīzes seku pārvarēšanai gan tās laikā, gan arī pēc tās.