Foto — Kristiāna Zelča

Ceturtdien, 31. martā, plkst. 18.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) aicina ikvienu interesentu uz neformālās izglītības programmas «Vārds dizainam» devītās sezonas atklāšanu, piedāvājot tiešsaistes lekciju vakaru «Skats no malas».

Ziņas Fold 25. marts, 2022

Šogad «Vārds dizainam» programma veltīta dizainam pārmaiņu laikā, un tā norisināsies tiešsaistē no marta līdz jūnijam. Devītās sezonas saturs aplūkos problēmas, ar kurām pandēmijas radīto pārmaiņu rezultātā saskaras dizaina nozare, un to risinājumus. Tēmas ir sadalītas četros virzienos: «Skats no malas», «Digitālais dizains», «Produktu dizains» un «Pakalpojumu dizains». Lekcijas vadīs nozares profesionāļi un mācībspēki.

Programmas atklāšana

Programmas «Vārds dizainam» jauno sezonu 31. martā atklās dizaina starpnozaru ekspertu lekcijas. Radošo industriju platformas FOLD redaktore Paula Gāgane dalīsies savā skatījumā par dizaina atbildību un dizaineriem kā pārmaiņu aģentiem, aplūkojot klimata krīzi un Jaunā Eiropas «Bauhaus» iniciatīvu, pandēmijas sniegtās mācības un demokrātijas krīzi. Aģentūras «White Label» zīmolu stratēģe Elvi Kustavus stāstīs par pārmaiņām, kas skārušas ideju radīšanu, dizaina izstrādi un dizaina procesu vadību reklāmas nozarē — toskait iekšējos procesus un attiecības ar klientiem, izmaiņas klientu ekspektācijās un gala produktā. Savukārt arhitektu biroja «Sarma & Norde» arhitekts Artūrs Tols pievērsīsies tēmai par personīgo telpu, kurai pandēmijas laikā bijis jāpielāgojas līdz šim neierastām norisēm, būtiski izmainot telpu funkcionālo salikumu un formu, kā arī meklējot jaunus veidus, kā būt mājās.

 

«Vārds dizainam» atklāšanas lekcijas tiešraidē būs vērojams pasākuma Facebook vietnē. Dalība pasākumā ir bez maksas, un iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

«Vārds dizainam» devītā sezona

Paralēli lekciju vakariem no aprīļa līdz jūnijam «Vārds dizainam» organizatori aicina jauniešus iesaistīties «Dizaina skolā». Tā paredzēta dalībniekiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kuriem interesē dizains un ir vēlme papildināt zināšanas meistarklasēs kopā ar praktizējošiem profesionāļiem. Pieteikties dalībai skolā iespējams līdz 3. aprīlim, aizpildot anketu. Pieteikumi tiks izvērtēti, un darbnīcās klātienē varēs piedalīties piecpadsmit jaunieši, kuri «Dizaina skolas» noslēgumā iegūs apliecinājumus.

 

«Vārds dizainam» programmā, līdzīgi kā iepriekšējos gados, iekļautas arī divas dizaina domnīcas aprīlī un maijā. Tajās tiešsaistē piedalīties aicināti vispārizglītojošo skolu pedagogi no visas Latvijas, lai iepazītos ar digitālajiem rīkiem attālinātai mācību stundu vadīšanai un gūtu ierosmi jēgpilnu uzdevumu veidošanai mācību priekšmetā «Dizains un tehnoloģijas».

 

Plašāka informācija par «Vārds dizainam» devīto sezonu — DMDM mājaslapā.