Svečturu kolekcija «Dnipro». Dizains un foto — «Nott Design»

Paužot atbalstu Ukrainai, kas cīnās pret Krievijas prezidenta Vladimira Putina iniciēto nežēlīgo uzbrukumu, iepazīstinām ar desmit spilgtiem un talantīgiem dizaineriem no Ukrainas. Lai arī uz pasaules radošo industriju skatuves Ukraina ir vairāk pazīstama ar modi, arī arhitektūrā, produktu un industriālajā dizainā, kā arī grafikas dizainā ukraiņu autori piedāvā savu unikālo skatījumu, apvienojot eiropeiskas un slāviskas ietekmes.

Ziņas Fold 8. marts, 2022

Ļera Brumina

Ļera Brumina (Lera Brumina) ir jaunās paaudzes arhitekte, interjera dizainere un grafikas dizainere no Kijivas. Viņas interjeri apvieno kontrastējošas tekstūras un spilgtas krāsas, radot telpas ar spēcīgu raksturu. Viens no starptautisku ievērību guvušiem projektiem ir sadarbībā ar arhitektu Artemu Trigubčaku (Artem Trigubchak) veidotā kafejnīca «Breadway Bakery» Odesā. Paralēli darbam ar interjeru Ļera rada arī padomju arhitektūras iedvesmotas grafikas.

Olk Manufactory

Māksliniece un «Olk Manufactory» dibinātāja Oksana Ļevčeņa (Oksana Levchenya) Kijivā ražo tradicionālus un laikmetīgus paklājus un gobelēnus. Apvienojot tautas ornamentus ar mūsdienīgu dizainu, «Olk Manufactory» saglabā tradicionālās 16. gadsimta aušanas tradīcijas un veido unikālus, pilnībā ar rokām darinātus gobelēnus jeb kilimus. Visi tekstilizstrādājumi tiek ražoti ar manuālām vertikālām stellēm, izmantojot Karpatu aitu vilnu vai augu dziju no nātrēm.

Nott Design

«Nott Design» ir starpdisciplināra dizaina studija no Dņipro, kas īsteno gan arhitektūras un interjera, gan mākslas projektus. Studija vairākkārt ieguvusi prestižo «Red Dot» balvu produktu dizainā. Svečturu kolekcija «Dnipro» ir studijas veltījums savai dzimtajai pilsētai un tās industriālajai pagātnei. Spēlējoties ar mērogu, «Nott Design» Dņipro lēni zūdošo industriālo ainavu ienes pilsētnieku mājās caur funkcionālām skulptūrām.

Banda

Starptautisku atzinību guvusī zīmolvedības un reklāmas aģentūra «Banda» ir viens no pazīstamākajiem Ukrainas dizaina eksportētājiem, kas sadarbojas ar tādiem globāliem klientiem kā «Uber», «Puma» un Eirovīzijas dziesmu konkurss. Viens no aģentūras pēdējiem zīmolvedības projektiem ir pakāpeniski izzūdošs logo Černobiļas aizlieguma zonai. Tas attēlo un dokumentē Černobiļas atomomelektrostacijas katastrofu un no tās izrietošās sekas ar mainīgu logo, kas pavisam izzudīs 2064. gadā, kad Černobiļas AES tiks pilnībā slēgta.

Lis Design Studio

Romāna Špelika (Roman Shpelyk) veidotā «Lis Design Studio» ir neliela un samērā jauna arhitektūras un interjera dizaina studija no Ļvivas. Strādājot ar tādiem dabīgiem materiāliem kā saplāksnis un kartons, «Lis Design Studio» rada izteiksmīgus un kulturālām atsaucēm bagātus interjerus, kā, piemēram, attēlā redzamo bērnu apģērbu veikalu.

Agrafka Art Studio

«Agrafka» ir radošā dueta Romānas Romanišinas (Romana Romanyshyn) un Andreja Ļesiva (Andriy Lesiv) vadīta mākslas un grafikas studija, kas pazīstama ar ilustrācijām un grāmatu dizainu. Tieši darbā ar bērnu literatūru «Agrafka» visuzskatāmāl izpauž savu potenciālu, veidojot ar vizuālām asociācijām un pārsteigumiem bagātas grāmatas.

Pavel Vetrov Studio

Pāvels Vetrovs (Pavel Vetrov) ir interjera un mēbeļu dizainers un regulārs Eiropas dizaina izstāžu viesis. Sadarbojoties ar tādiem interjera dizaina zīmoliem kā «Bolia», «Missana», «Temahome» un citiem, «Pavel Vetrov Studio» rada mēbeļu kolekcijas, kurās iekodētas visiem atpazīstamas vizuālas ikonas — velosipēda rāmis, japāņu kimono un katana vai sūnām apaudzis akmens.

Sergey Makhno Architects

Sergejs Makhno (Sergey Makhno) ir pazīstamākais ukraiņu arhitekts, taču paralēli darbam pie pilsētbūvniecības projektiem viņa studija nodarbojas arī ar produktu dizainu, radot gaismekļus, flīzes, mēbeles un citus interjera elementus. Sergeja dizainu iedvesmo slāvu tradīcijas, vēsturiskā ukraiņu keramika, japāņu dizaina filozofija «wabi–sabi» un globālas dizaina tendences, kopā veidojot unikālu, eklektisku piegājienu arhitektūrai, interjeram un produktu dizainam.

Serhijs Maidukovs

Doņeckā dzimušais un Kijivā dzīvojošais ilustrators Serhijs Maidukovs (Sergiy Maidukov) izglīto jauno Ukrainas grafiķu paaudzi un ir viena no drosmīgākajām balsīm Ukrainas ilustrācijas pasaulē. Sergejs ir veidojis ilustrācijas «The New Yorker», «The Guardian», «The Wall Street Journal» un citiem pasaulē pazīstamiem izdevumiem, taču šobrīd savos darbos dokumentē Krievijas karaspēka izpostītās Ukrainas ainavas.

Yakusha Design

«Yakusha Design» ir ukraiņu arhitektes Viktorijas Jakušas (Victoria Yakusha) starpdisciplinārā dizaina studija, kas ieguvusi starptautisku atpazīstamību ar produktu dizaina līniju «Faina». «Yakusha Design» dizaina filozofija balstās dabiskos materiālos un tradicionālās Ukrainas amatniecības metodēs. Kopš 2018. gada Viktorija organizē dizaina ekskursijas uz Ukrainu, iepazīstinot ar šī reģiona kultūras mantojumu un unikālajām amatniecības tradīcijām.