Vāka ilustrācija — Anna Vaivare

Bērnu grāmatu izdevniecība «Liels un mazs» laidusi klajā dzejnieces Guntas Šnipkes bilžu grāmatu «Ineses māja» ar mākslinieces Annas Vaivares ilustrācijām. Grāmata asprātīgā un vieglā formā runā par nopietnu tēmu — par sarežģīto arhitekta darbu un māju kā komplicētu cilvēka dzīves paradumu, vērtību un sociālo attiecību kopumu, kas arhitektam jāpārvērš reālā ēkā.

Ziņas Fold 17. marts, 2022

Strādājot pie grāmatas «Ineses māja», satikušās divas arhitektes, kuras vienlaikus aktīvi darbojas citā radošā sfērā — ilggadējā Liepājas pilsētas arhitekte un dzejniece Gunta Šnipke un arhitekte un grāmatu ilustratore Anna Vaivare. Bilžu grāmata stāsta par māju, kuras projektu arhitektei palūdz izstrādāt dzejoļa galvenā varone Inese.

 

«Gan Inesei, gan, iespējams, daudziem lasītājiem ir priekšstats, ka arhitekts tāpat vien piesēžas pie galda un «uzzīmē mājiņu», kādai tai būtu jāizskatās, un celtnieki var ķerties pie būvēšanas. Taču dzejolī un ilustrācijās mēs uzzinām, ka nekas nav tik vienkārši. Arhitektam jāzina milzīgi daudz konkrētu detaļu par cilvēkiem un dzīvniekiem, kuri šajā mājā dzīvos un viesosies, par viņu vajadzībām un paradumiem. Pamazām iepazīstot Ineses ģimeni, draugus, radus un mājdzīvniekus, noskaidrojas, ka tāda māja, kurā viņi visi kopā varētu justies labi, aizņemtu veselu pilsētas kvartālu,» stāsta grāmatas izdevēji.

Grāmata adresēta pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem. Kā norāda «Liels un mazs», šai bilžu grāmatai nav neviena saturiska analoga līdzšinējā latviešu bilžu grāmatu piedāvājumā, un tai ir arī izglītojoša nozīme. Līdz ar saturisko vērtību grāmata atraisa bērnu iztēli — Annas Vaivares atjautīgās ilustrācijas, kas balstās arī viņas pašas pieredzē arhitekta praksē, piešķir spilgtus vaibstus gan Ineses mājas iecerētajiem iemītniekiem, gan arhitektes meklējumiem un skicēm.

 

Vairāk par grāmatu «Ineses māja» — izdevniecības «Liels un mazs» mājaslapā. Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.