Stikla krēsls «Ombre» — Germans Ermičs. Publicitātes foto

12. aprīlī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (DMDM) ver durvis jaunām pastāvīgajām ekspozīcijām. Sadaļa «Klasiskās vērtības» ļauj iepazīt Latvijas dizaina pirmsākumus un vēsturi ar audiogida palīdzību, bet ekspozīcija «Dizaina process» aicina apmeklētājus līdzdarboties, izzinot jaunākās Latvijas dizaina vēstures lappuses.

Ziņas Fold 6. aprīlis, 2022

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas «Kultūrelpa» atbalstam, šī gada pavasarī DMDM apmeklētāju uzmanībai piedāvā divas jaunas pastāvīgās ekspozīcijas. Muzeja otrais stāvs atvēlēts «Klasiskajām vērtībām», kuru vidū ir arī iepriekš vēl neizstādīti mākslas darbi, savukārt trešajā stāvā sadarbībā ar dizaina biroju «H2E» iekārtota atvērtās koncepcijas ekspozīcija «Dizaina process», kas rosina izsekot Latvijas dizaina evolūcijas gaitai no 20. gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām.

 

Klasiskās vērtības

Ekspozīcijā «Klasiskās vērtības», kura vēstī par laiku no 19. gadsimta beigām līdz 20. gadsimta 60. gadiem, turpmāk varēs doties kopā ar audiogidu, iepazīstot Latvijas ievērojamākos meistarus, piemēram, Jūliju Madernieku, Ansi Cīruli un viņu daiļradi. Tekstus latviešu valodā ierunājis Jaunā Rīgas teātra aktieris Ģirts Krūmiņš, krievu valodā — Mihaila Čehova Rīgas Krievu drāmas teātra aktieris Anatolijs Fečins, angļu valodā — žurnālists Miks Koljērs. Jāatzīmē, ka pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē ceļvedis ļauj izzināt dizaina vēsturi arī vieglajā valodā. Audio pastaigā muzejā ir nepieciešams savs mobilais tālrunis un austiņas, taču tikpat labi šos stāstus var klausīties no mājām vai jebkuras citas vietas, kur nodrošināts interneta pieslēgums. Audiogids bez maksas pieejams lietotnē «Soundcloud».

 

«Latvijā dizainam piemīt milzīgs potenciāls, ko saskata katrs vērīgs vērotājs,» atzīmē dizainers un teorētiķis Jānis Borgs. Izstādītie muzeja krājuma priekšmeti un arhīvu materiāli sniedz ieskatu dizaina daudzveidībā, liecina par saskarsmes punktiem unikālajā un rūpnieciskajā dizainā, uzsver radošās domas un tradīciju pēctecību, atklājot mūsu nacionālās kultūras savdabību un vērtības.

Dizaina process

«Dizaina process» jeb stāsts par dizainu no 20. gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām ir izveidots kā eksperimentāla studija, kurā ikviens varēs pētīt un līdzdarboties. Latvijas dizaina vēsturi šeit izgaismo epizodes piecās vienlīdz nozīmīgās tematiskajās «stacijās» — «Daba. Vide. Cilvēks», «Modernā pilsēta», «Publiskā telpa», «Forma un materiāls», «Atvērtās robežas». Katru informatīvo bloku papildina izcili mākslas darbi. Īpaša uzmanība tiek veltīta trīs leģendāriem Latvijas dizaineriem un māksliniekiem — Valdim Celmam, Jānim Borgam un Arturam Riņķim. Par katru personību uzņemta piecpadsmit minūšu gara filma, un tās ir apskatāmas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja «YouTube» kontā un mājaslapā, bet ekspozīcijā redzami spilgtākie interviju fragmenti.

 

Kā norāda muzeja komanda, dizains allaž tiecas būt laikmetīgs — tieši tāpēc nākotnē šajās ekspozīciju zālēs norisināsies ekskursijas, radošās darbnīcas un izglītojoši pasākumi, kuros aicināts piedalīties jebkurš interesents — dizaina lietpratējs, entuziasts vai garāmgājējs.

 

Vairāk informācijas par jaunajām ekspozīcijām — DMDM mājaslapā.