Attēls — ISSP

Mākslas projekta «Jūtīgā virsma» autore, režisore Elīna Cērpa sadarbībā ar kuratori un mākslinieci Ivetu Gabaliņu meklē cilvēkus, kuriem piemīt «foto apsēstība» regulāri radīt attēlus par vienu un to pašu tēmu. Projekts tiks realizēts kā multimediju izstāde, atspoguļojot cilvēku attiecības ar realitāti.

Ziņas Fold 6. aprīlis, 2022

Elīnas Cērpas vizuālās mākslas projekta «Jūtīgā virsma» pamatā ir dokumentāla teātra izrāde un foto instalācija, kas 2011. gadā tika izveidota un izrādīta Nīderlandē. Toreiz no interesentiem, kuri atsaucās uz Elīnas aicinājumu piedalīties projektā, tika izvēlēti desmit dalībnieki, un kopā ar šiem amatierfotogrāfiem tapa teātra notikums. Tagad, pēc vairāk nekā desmit gadiem, projekta autorei Elīnai Cērpai rodas tas pats jautājums — kas rada nepieciešamību fotografēt?

 

«Jūtīgā virsma» ISSP Galerijā taps jaunā formā — vizuālās mākslas projekts tiks realizēts kā multimediju izstāde, kas attēlos cilvēku attiecības ar realitāti. «Dažkārt mēs radām attēlu, bet nespējam racionāli paskaidrot, kāpēc izvēlējāmies nofotografēt, piemēram, saplīsušu glāzi vai pēdu nospiedumu sniegā. Kas mūs mudina uzņemt fotoattēlus? Kas ir mūsu apzinātās un neapzinātās vēlmes aiz fotogrāfijām, kuras esam uzņēmuši? Vai ir kāds viens priekšmets vai parādība — skats no loga, ēnas, tuvs cilvēks, pamests dārzs, acis —, ko regulāri kāds fotografē?» stāsta projekta autore Elīna Cērpa.

 

Projektam tiek meklēti visu vecumu un tautību cilvēki, kuriem ir kāda noteikta «foto apsēstība». Dalībniekiem ir jābūt gataviem strādāt kopā ar projekta autori Elīnu Cērpu, lai radītu vizuālās mākslas izstādi, kas norisināsies 2023. gada pavasarī ISSP Galerijā. Dalībai projektā nav nepieciešamas tehniskās iemaņas fotogrāfijā, bet ir jāpiemīt vēlmei regulāri radīt attēlus par vienu un to pašu tēmu. Radošais process projekta sagatavošanai sāksies 2022. gada jūnijā, un tikšanās ar dalībniekiem notiks ISSP Galerijā Berga Bazārā.

 

Elīna Cērpa ir latviešu laikmetīgā teātra režisore, kura pēdējos desmit gadus dzīvo un strādā starp Latviju un Nīderlandi, piedaloties dažādos starptautiskos projektos. Viņas darbs ir zināmā mērā politisks, bet vienlaikus kinematogrāfiski poētisks. Tas ietver sevī dokumentālā teātra žanru, apzinātu klasiskā teātra transformāciju un fotogrāfiju arhīvu pētniecību, kas pārtop par Elīnas izrāžu dramaturģiju.

 

Pieteikties dalībai projektā iespējams līdz 30. aprīlim, rakstot uz gallery@issp.lv.

 

Vairāk informācijas par projektu «Jūtīgā virsma» — ISSP mājaslapā. Papildu jautājumus par dalību projektā iespējams uzdot ISSP Galerijas vadītājai Ivetai Gabaliņu, rakstot uz iveta@issp.lv.