Foto — Didzis Grodzs

Pēc divu gadu pārtraukuma, šonedēļ, no 25. līdz 29. aprīlim, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) gada noslēguma skates atkal norisināsies klātienē un līdz ar to būs pieejamas ikvienam interesentam.

Ziņas Fold 25. aprīlis, 2022

LMA Dizaina nodaļa atsāk jau ierasto skates formātu, veidojot atgriezenisko saiti ne tikai starp docētājiem un studentiem, bet arī aicinot talkā dizaina nozares pārstāvjus. Šogad savu dalību apstiprinājusi virkne Latvijas radošo profesionāļu — modes dizaineres Keta Gūtmane un Elīza Ceske–Feldmane, produktu dizainere Ieva Kalēja, tekstila dizainere Sarmīte Poļakova, grafikas dizainers Jānis Andersons, dizainers Aigars Mamis, radošais direktors Oskars Cirsis, grafikas dizainers Kirils Kirasirovs, arhitekti Marija Katrīna Dambe, Kārlis Melzobs un Sintija Vaivade, Rīgas galvenā dizainere Evelīna Ozola, arhitekts Dāvis Gasuls, producente Marta Selecka un citi.

 

LMA Dizaina nodaļas vadītāja Maija Rozenfelde, kura ir atvērtā skates formāta inicatore, norāda, ka notikuma galvenais mērķis ir sniegt studentam iespēju saņemt daudzpusīgu viedokli par savu veikumu. Atšķirībā no kādreizējās kārtības, kad studentam savu darbu piecās minūtēs vajadzēja prezentēt visai žūrijai, atvērtās skates formātā students vairākkārt stāsta par savu dizaina ieceri ekspertiem, kas sadalīti pāros. «Līdzīgi kā dizaina mesē, students gaida apmeklētājus pie sava stenda un katram nākošajam ekspertu pārim stāsta konceptuālo pamatojumu, skaidro sava darba procesu un rezultātu. Tas dod iespēju trenēt arī prezentēšanas prasmes, kas studentiem un dizaineriem ir ne mazāk svarīgas kā pats radītais projekts,» stāsta Maija.

 

«Mums bieži patīk runāt par situāciju, bet, kamēr mēs paši neejam un nedarām, tā paliek tikai tukša runāšana. Skates sniedz iespēju cilvēkam no malas, kurš ikdienā nav gatavs nodoties izglītības nozarei, vismaz nedaudz ietekmēt tās attīstību,» iesaisīties aicina Maija. Skates ikvienam interesentam pieejamas visas dienas garumā līdz plkst. 17.00, bet plkst 15.00 iespējams pievienoties studentu vadītai ekskursijai.

  • 25. aprīlī — Modes dizains
  • 26. aprīlī — Produktu dizains
  • 27. aprīlī — Grafikas dizains
  • 28. aprīlī — Interjera dizains
  • 29. aprīlī — Metāla dizains un MA Funkcionālais dizains

 

Plašāka informācija par atvētajām skatēm — LMA mājaslapā.