Foto — Cēsu Pluriversitāte

Šogad Jaunā Eiropas «Bauhaus» konkursa finālistu vidū iekļuvis arī projekts no Latvijas — balvai nominēta Cēsu Pluriversitātes ārtelpas mācību klase un permakultūras dārzs «Jume». Izglītības platforma tiecas integrēt mācību procesus pilsētvidē, piedāvājot apgūt un dalīties ar prasmēm un zināšanām, kas vietējā mērogā palīdz risināt globālas problēmas. Ikviens var palīdzēt iniciatīvai izcīnīt balvu, līdz 16. maijam balsojot par projektu.

Ziņas Fold 11. maijs, 2022

Cēsu Pluriversitāte ir pilsētvides plānošanas eksperiments un izglītības pētniecības, kā arī dizaina projekts, kas, sadarbojoties vietējiem un ārvalstu akadēmiķiem un praktiķiem, realizē kopienu stiprināšanā balstītus neformālās izglītības notikumus. Tā vietā, lai Cēsīs uzbūvētu jaunu skolas ēku, izglītības platforma cenšas radīt tādus pilsētvides apstākļus, kas visas Cēsis pārveidotu par alternatīvu mācīšanās vidi. «Cēsu Pluriversitāte nemeklē skolu pilsētā, bet cenšas ieraudzīt visu pilsētu kā skolu,» stāsta iniciatīvas autori.

 

2019. gada augustā tika uzsākta septiņus gadus ilga pētniecības un konceptualizēšanas fāze, kuras laikā, organizējot sabiedrībai atvērtus izglītojošus pasākumus, radīt tādu izglītības saturu, kas, atsaucoties uz idejas iniciatoriem, «atgriezeniski rada pats sevi» — veido kritisku, vietā bāzētu pedagoģiju, kas ir iederīga vietējā ainavā, tādējādi radot priekšnoteikumus ilgtspējīgu, pašpietiekamu un alternatīvu ekonomikas, sabiedrības un kultūras modeļu izveidei. Cēsu Pluriversitāte piedāvā regulārus mācīšanās notikumus klātienē un tiešsaistē ar gada centrālo programmas aktivitāti — vasaras skolu —, kuras laikā tiek izstrādāts nākamā mācību gada plāns. Iniciatīva pēta arī Cēsu publisko ārtelpu un kartē tās vietas, kurās ar mācību kopienas dārzu palīdzību būtu iespējama «klašu» izveide.

Pirmā šāda tipa publiskā ārtelpas mācību klase un permakultūras dārzs «Jume» tika izveidota 2021. gada pavasarī Ruckas muižā. Šī klase ir paredzēta, lai kritiski atsauktos uz pandēmijas izraisītajām pārmaiņām mācīšanās procesos un plašākiem 21. gadsimta izaicinājumiem, kas saistīti ar klimata pārmaiņām, pārtikas drošību, augšņu veselību un manuālo prasmju izzušanu. Projektā tiek īstenoti jauni veidi, kā, izmantojot permakultūras principus, radīt, uzkrāt un dalīties ar ģeogrāfijas, dizaina un vides filozofijas zināšanām ar mērķi spēcināt vietējās kopienas, rosināt pārmaiņas un risināt lokālās problēmas globālo kopsakarību kontekstā.

 

Šogad «Jume» ir starp 52 finālistiem, kas no vairāk nekā 1100 pieteikumiem nominēti Jaunā Eiropas «Bauhaus» balvai. Ārtelpas klase cīnās par balvu kategorijā «Atjaunot saikni ar dabu», un Cēsu Pluriversitātes veidotāji aicina atbalstīt iniciatīvu, balsojot par projektu konkursa mājaslapā. Atdot balsi par kādu no finālistiem iespējams līdz 16. maija plkst. 19.00 (18.00 CET).

 

Plašāka informācija par Cēsu Pluriversitātes ārtelpas mācību klasi «Jume» — Jaunā Eiropas «Bauhaus» balvas vietnē.