Foto — Jacques Henri Lartigue

No 25. maija līdz 25. septembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma izstāde «Vêtements modèles. Modes arhetipi», kas stāsta par piecu apģērba tipoloģiju ceļu uz iekļūšanu modes pamatleksikonā. Izstāde ir nozīmīgākais Latvijā realizētais kultūras projekts, kas veidots par godu Francijas Republikas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

Ziņas Fold 17. maijs, 2022

Izstāde «Vêtements modèles. Modes arhetipi» tapusi sadarbībā ar Eiropas un Vidusjūras reģiona civilizāciju muzeju (Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée) Marseļā, Francijā. 2020. gadā ar lieliem panākumiem ekspozīcija tika uzņemta Marseļā un tagad papildinātā versijā tiek piedāvāta Latvijas sabiedrībai.

 

Izstāde, kas modi uzlūko kā sociālās antropoloģijas fenomenu, ļauj izsekot piecu apģērbu ceļojumam cauri gadsimtiem un modes virzieniem. Nemainot savu sākotnējo dizainu, lenčkrekliņš (tank top), audekla kurpes espadrilles, strādnieku virssvārcis, treniņtērps un skotu kilts apliecina ilgtspēju brīdī, kad šis koncepts tiek pārskatīts. Apģērbs, kas sākotnēji radies noteiktu darba funkciju veikšanai, gadiem ritot, saglabājot materiālus un tehnoloģijas, kļuvis par arhetipu — modeli un pamatu turpmākām interpretācijām. No jauna ieviesti un aprobēti, šie ietērpi atspoguļo sociālo vēsturi, kuras gaitā dažkārt ieguvuši simbolu statusu, ko piesavinājušies gan politiski notikumi, gan sabiedriskas kustības.

Ekspozīcijas centrā ir tekstils — no etnogrāfiska skotu tautas tērpa līdz modes dizaineres Vivjenas Vestvudas (Vivienne Westwood) darinājumiem un ātrās modes produkcijai, no fabrikas strādnieka drēbēm līdz augstās modes ikonām. Dialogā ar zīmējumiem, grafiku, veciem žurnāliem, arhīva fotogrāfijām un filmām, kā arī mūsdienu video klipiem izstādē apskatāmie apģērbi stāsta par modi kā būtisku sociālās dzīves fenomenu. Vienlaikus ekspozīcija izgaismo amatniecības lomu, aktualizē kultūras mantojuma saglabāšanas jautājumus, kā arī akcentē dizaina ilgtspēju. Izstādi Rīgā papildina analogi eksponāti un arhīvu dokumenti no vietējo institūciju krājuma, Latvijas parādības kartējot Eiropas modes un sabiedrības procesos.

 

«Vêtements modèles. Modes arhetipi» ir starpdisciplinārs izzinošs un izglītojošs projekts, kas veiksmīgi apvieno vairākas kultūras organizācijas Latvijā un Francijā. Tajā līdzdarbojas Latvijas modes dizaineri, piemēram «Mareunrol’s» un Agnese Narņicka («One Wolf»), kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas vides un modes mākslas nodaļu studenti. Paralēli izstādei norisināsies radošās darbnīcas, apģērba labošanas meistarklases, vasaras skolas jaunākajai paaudzei, diskusijas par modes dizaina ilgtspēju un vēsturisko materiālu izpētes nozīmi, sarunas un atvērtās ekskursijas ar izstādes organizatoriem, modes māksliniekiem un ekspertiem.

 

Plašāka informācija par izstādi un ar to saistītajiem notikumiem — DMDM mājaslapā.