Veloamfībija «BeTriton». Foto — Lauris Vīksne

«BeTriton» ir veloamfībija–kemperis, kas piedāvā iespēju brīvi ceļot gan pa sauszemi, gan ūdeni. Šis unikālais elektriskais atpūtas transportlīdzeklis ir radīts arvien augošajam skaitam cilvēku, kas meklē neparastus un ilgtspējīgus veidus, kā ceļot un būt dabā. Tā ir elektriska laiva, trīsritenis un mazs kemperis diviem — «trīs vienā» risinājums gan ilgiem piedzīvojumiem, gan nedēļas nogales atpūtai.

Ziņas Fold 9. maijs, 2022

«BeTriton» vadītājs un dibinātājs Aigars Lauzis ir ainavu arhitekts no Smiltenes, kurš pie idejas par veloamfībiju nonāca četru gadu ilgā riteņbraucienā no Londonas uz Tokiju. Pirmo «BeTriton» prototipu viņš radīja jau 2019. gadā, taču tagad ražošanā ir nonācis jauns, uzlabots modelis. Šī gada beigās uzņēmums sāks piegādāt pirmos priekšpasūtījumus, savukārt vasarā Latvijā būs iespējams veloamfībiju noīrēt.

«BeTriton» ir radīts, lai mainītu veidu, kādā cilvēki ceļo un veido saikni ar dabu, it īpaši ņemot vērā globālo veselības krīzi un vēlmi izbēgt no pilsētas autonomā un neatkarīgā veidā. Šī vīzija tiek iedzīvināta ražotnē un darbnīcā, kas atrodas Valmierā. «BeTriton» ražotne, kas aprīkota ar pētniecības un izstrādes, prototipēšanas, ražošanas un montāžas instrumentiem, sadarbojoties ar inženieriem un ražošanas partneriem, 14 mēnešu laikā ir izveidojusi un iztestējusi jauno, tirgum gatavo modeli.

 

Produkts ir 100% elektrisks un satur gan laivas, gan velosipēda elektromotorus, litija jonu akumulatoru komplektu un integrētus jumta saules bateriju paneļus, taču vajadzības gadījumā transportlīdzekli var darbināt arī ar cilvēka jaudu minot pedāļus vai airējot. Virsbūve ir veidota no organiskās šķiedras ar poliesteri, kas ražots no atkārtoti pārstrādātām PET pudelēm, savukārt vairākas detaļas ir 3D drukātas, izmantojot bioplastmasu. Veloamfībijā ir arī augu pods, kas ceļotājiem ļauj tajā pārvietot nelielus kociņus, ko pārbrauciena laikā kaut kur iestādīt. Tādējādi «BeTriton» var lepoties ar pozitīvu oglekļa pēdas nospiedumu un mērķē kļūt par ilgtspējīgāko atpūtas transportlīdzeklī tirgū. Papildus gatavajam modelim uzņēmums strādā arī pie «saliec pats» komplekta, kas būs vienkāršota, modulāra, pieejamāka un vieglāk transportējama «BeTriton» versija.

 

«BeTriton» tapis ar «Magnetic Latvia», Valmieras Biznesa inkubatora, Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk informācijas, priekšpasūtījumi un transportlīdzekļa īre — uzņēmuma mājaslapā.