Foto — Madara Gritāne

30. maijā plkst. 19.00 arhitektu birojs «Sampling» un Jaunā Eiropas «Bauhaus» kontaktpunkts Latvijā aicina uz vakaru «Adaptive Reuse» brūzī «Manufaktūra». Programmā — arhitektu biroju «Ouest» un «Sampling» lekcijas, grāmatas «Conversations» atvēršana, transformētās ražošanas ēkas «Manufaktūra» apskate, kā arī dzērieni un uzkodas.

Ziņas Fold 26. maijs, 2022

Brūzis «Manufaktūra» ir 20. gadsimta sākumā celta ražošanas ēka, kas pielāgota alusdarītavas un bāra vajadzībām. Projekta idejas pamatā ir arhitektu vēlme izcelt necilās ēkas ilgo mūžu un vairākkārt dažādos laika periodos piedzīvotās pārbūves. Transformācijas rezultātā ir pievērsta uzmanība atšķirīgajām būvniecības pieejām un paņēmieniem, tos papildinot ar laikmetīgu uzslāņojumu, kārtējo reizi ēku piemērojot jaunam izmantošanas veidam.

 

«Sampling» ir 2010. gadā Rīgā dibināts arhitektūras un dizaina birojs, ko vada arhitekti Liene Jākobsone un Mantens Devrīnts (Manten Devriendt). Biroja pieeju raksturo zinātkāre un vēlme eksperimentēt — projektos tiek apzināti sapludinātas dažādu nozaru robežas ar nolūku paplašināt izpratni par telpas dizainu. Arhitekti aktīvi iesaistās arī izglītībā, pētniecībā un kultūras procesos.

 

Arhitektu birojs «Ouest» dibināts 2009. gadā Briselē, un tā vadošie partneri ir arhitekti Stefans Damsēns (Stephane Damsin) un Jans Hārenss (Jan Haerens). Biroja darbība orientēta uz projektiem un tēmām, kas skar arhitektūru, kultūru un sabiedrību — būvēm, pētniecību un kuratora praksi. Apvienojot līdzīgos darbības profilus un domāšanu, «Sampling» un «Ouest» veiksmīgi sadarbojās Rīgas Celtniecības koledžas paplašināšanas vīziju konkursā un ieguva pirmo vietu.

 

Abu arhitektūras biroju pārstāvji savās lekcijās stāstīs par projektiem, kuros veikta ēku pielāgošana jauniem izmantošanas veidiem. Šie ir transformācijas piemēri, kas atbilst Jaunā Eiropas «Bauhaus» principiem un paver plašākas iespējas vēsturiskā mantojuma pielāgošanai mūsdienu vajadzībām. Lekcijas notiks angļu valodā.

 

«Adaptive Reuse» vakarā notiks arī «Sampling» izdotās grāmatas «Conversations» atvēršana. Izdevuma autore ir Liene Jākobsone, un to sarakstīt pamudinājusi kopā ar Mantenu Devrīntu gūtā pieredze, strādājot pie savrupmājas «House 61» projekta. Grāmatā atspoguļots abu skatījums uz to, kā domāt par arhitektūru, kā to veidot un kā no tās mācīties. Video par ēku — šeit.

 

Interesenti aicināti uz pasākumu 30. maijā plkst. 19.00 brūzī «Manufaktūra» Rīgā, Brīvības ielā 401c. Vakara laikā darbosies bārs ar iespēju pasūtīt dzērienus, burgerus un uzkodas, un uzstāsies DJ Kristiāna Erta. Plašāka informācija par «Adaptive Reuse» — pasākuma Facebook vietnē.