Publicitātes attēls

Turpinot Latvijas Mākslas akadēmijas Laikmetīgās mākslas, dizaina un arhitektūras institūta (LMDA) sarunu sēriju, LMDA izziņo trešo institūta diskusiju «Prātojot par (arhitektūru): telpa un izpēte», kas pievērsīsies fizisko maketu nozīmei arhitektūras pētniecībā un izglītībā. Saruna notiks 11. maijā, plkst. 18.00 tiešsaistē.

Ziņas Fold 9. maijs, 2022

Sarunas mērķis ir rosināt pārdomas par arhitektūras izpētes procesa uztveri ar fizisko maketu starpniecību. Diskusijas laikā tiks meklētas atbildes uz jautājumiem, ko mēs redzam, analizējot jēgu maketos, kas reprezentē nākotnes prototipus, un kā mēs kā arhitekti varam dizainēt izpēti un pētīt dizainu. Diskusija pievērsīsies arī fiziskā maketa nozīmei arhitektu izglītībā.

 

Kā norāda LMDA, diskusijas nosaukums satur atsauci uz dizaina teorētiķa Ranulfa Glanvila (Ranulph Glanville) 1999. gadā publicēto rakstu, kurā viņš apgalvo, ka dizaina centrālā darbība ir dizainera saruna pašam ar sevi, un tās medijs ir zīmulis un papīrs, kas izmantoti dizaina procesā. Projektēšanas brīdī dizainers pārmaiņus ir gan skatītājs, gan darītājs, kas ir kā vizuāls ekvivalents runāšanas un klausīšanās procesam. Skatot Glanvila apgalvojumu arhitektūras pētniecības kontekstā, mēs varam diskutēt par attiecībām starp telpu un izpēti, īpaši šībrīža digitalizācijas laikmetā, un saistībā arī ar fiziskajiem maketiem.

 

Diskusijā viesosies Londonas Universitātes koledžas Bārtletas arhitektūras skolas «MSci» arhitektūras programmas vadītāja Sāra Šafiei (Sara Shafiei), arhitekts un pētnieks Juliāns Bušs (Julian Busch, «Busch Takasaki Architekten») no Vācijas, arhitekts, pētnieks un Teksasas universitātes docents Daniels Kēlers (Daniel Koehler) un Otavas Kārletonas universitātes Azrieli Arhitektūras un urbānisma skolas asociētais profesors Johans Vūdrovs (Johan Voordouw). Sarunu moderēs LMDA vadošais pētnieks, arhitekts Dītmārs Kērings (Dietmar Köring).

 

Ikviens interesents sarunai var pievienoties 11. maijā, plkst. 18.00 pasākuma Facebook vietnē. Diskusija notiks angļu valodā.

 

Plašāka informācija par gaidāmo sarunu un diskusijas dalībniekiem — LMA mājaslapā.