Foto — Kristīne Madjare

Veidojot apģērbu zīmola «Tribal Hotel» jaunāko kolekciju, modes dizainere Simona Veilande kopā ar mākslinieku Miko turpināja pētīt latviešu konstruktīvistu Gustavu Kluci, šoreiz pievēršoties viņa attiecībām ar sievu, mākslinieci Valentīnu Kulaginu. Abu personības un mākslas izpausmes interpretētas daudzslāņainos, radošos un romantiskos tērpos, kas Gustavam un Valentīnai ļauj no jauna satikties modē.

Ziņas Fold 13. maijs, 2022

Lai gan sākotnēji «Tribal Hotel» rudens–ziemas 2022 kolekcija bija iecerēta kā pētījums par Gustava Kluča personību un tās izpausmēm viņa daiļradē, vācot materiālus, Simona Veilande un Miko nonāca pie secinājuma, ka Kluča dzīve un darbi bija nesaraujami saistīti ar viņa sievu Valentīnu Kulaginu. Tapat kā Klucis, arī Valentīna bija novatoriska māksliniece, plakātu, grāmatu un izstāžu dizainere, kura darbojās arī fotogrāfijā un fotomontāžā. «Viņu kopdzīves laikā Klucis un Kulagina fotomākslu izmantoja kā eksperimentālu un radošu savstarpēju apmaiņas procesu, arī fotografējot viens otru kolāžu un fotomontāžas vajadzībām,» par mākslinieku radošo darbu stāsta Simona.

 

Pievērsties abu konstruktīvisma celmlaužu savstarpējām attiecībām pamudinājis arī traģiskais fakts, ka pēc Kluča slepenās apcietināšanas un nošaušanas 1938. gadā Valentīna neko nezināja par vīra likteni un turpināja cerēt, ka viņi atkal reiz satiksies. «Tribal Hotel» kolekcija veidota kā Gustava un Valentīnas atkalredzēšanās, apģērbā interpretējot abiem māksliniekiem raksturīgās metodes. «Uzzīmējām viņu abu portretus, pārvērtām krustdūriena tehnikā un beigās apvienojām abas sejas vienā zīmējumā, kas tika izšūts uz mohēras jakas. Tika veidotas arī vairākas audumu apdrukas, kas atainoja viņu kopdarbu un attiecību brīžus fotostudijā,» atklāj Simona. Klucim un Kulaginai raksturīgajām ģeometriskajām formām Simona un Miko piešķīruši telpiskumu, gan veidojot apdrukas, gan pārnesot tās zīda organzas sporta tērpa piegrieztnē un organzas strādnieku cimdos.

Jaunajā kolekcijā tradicionāli sievišķību izceļoši modes valodas atribūti — zīda organza, tamborējumi, krustdūriens, mohēra, mazas somiņas, jaciņas, priekšauti, caurspīdīgums un trauslums — ir pretstatīti tādiem vīrišķīgiem elementiem kā trencis, sporta tērps, vatenis, biezs audums un āda. Kā atzīmē Simona, sievišķīgie un maskulīnie tēli atspoguļo ne vien Kluča un Kulaginas attiecības, bet arī sasaucas ar mūsdienu sievieti, nojauktajām dzimumu robežām, kā arī šī laika cerībām un apjukumu.

 

Sekot līdzi «Tribal Hotel» jaunumiem iespējams zīmola Instagram vietnē.