Foto — Madara Gritāne

Līdz 19. jūnijam sabiedriskā transporta pieturvietās dažādos Rīgas rajonos skatāma mākslinieces Kristīnes Krauzes–Sluckas izstāde «Atbalss», kas ir daļa no Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2022 (RFB 2022). Pieturvietās izstādītie vizuālie darbi papildināti ar mākslīgās runas sintēzes fragmentiem, ļaujot iztēloties dzīvi distopiskā pasaulē.

Ziņas Fold 14. jūnijs, 2022

1909. gadā angļu rakstnieks Eduards Morgans Forsters (Edward Morgan Forster) savā novelē «Mašīna apstājas» (The Machine Stops) attēlo distopisku pasauli. Nākotnes sabiedrība ir zaudējusi spēju dzīvot uz zemes virsmas. Cilvēki ir uzsākuši dzīvi pazemē — katrs dzīvo izolācijā un vienatnē. Tā ir dzīve, kas balstīta uz sociālo distancēšanos un attālinātu komunikāciju. Visu pazemes iedzīvotāju fiziskās, mentālās un intelektuālās vajadzības apmierina ar Mašīnas starpniecību. Ēdiens, mūzika, gulta, vanna vai cilvēku savstarpējā komunikācija ir vienas pogas un slēdža attālumā. Atvienoties no Mašīnas nozīmē sociālo izstumtību un drošu nāvi, jo cilvēki ir pazaudējuši savus dabīgos izdzīvošanas instinktus un prasmes.

 

Kā norāda projekta veidotāji, nenoliedzamā digitālās vides klātesamība ne tikai izmainījusi mūsu attiecības ar fizisko realitāti, bet kļuvusi arī par satraucošu parādību individuālā un sabiedrības līmenī, ietekmējot veidus, kuros uztveram un pieredzam dzīvi. Vai mēs kā organiskas dabas struktūras dodamies pretim vientulībai un sociālai atsvešinātībai, vai tomēr spēsim pielāgoties jaunajam un mākslīgajam digitālās starpniecības stāvoklim? Projektu «Atbalss» veido digitalizētu hlorofila attēlu sērija, kas, izmantojot dabisko saules apgaismojumu, veidoti uz organiskām augu lapām. Tie papildināti ar īsiem mākslīgās runas sintēzes fragmentiem, kas, noskenējot QR kodu kādā no desmit pieturvietām, ievedīs novelē «Mašīna apstājas» aprakstītajā pasaulē.

 

Mākslinieces Kristīnes Krauzes–Sluckas vizuālos darbus iespējams aplūkot līdz 19. jūnijam, apmeklējot izstādes norises vietas. Kuratore — Anete Skuja.

 

Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2022 izstāžu zālēs un pilsētvidē norisinās no 22. aprīļa un turpināsies līdz 10. jūlijam. Astoņās starptautiskās izstādēs un plašā izglītības pasākumu programmā biennāles mākslinieki un kuratori aicinājuši apmeklētājus aplūkot izolācijas stāvokli un tā dažādās izpausmes un ietekmi, un no jauna mācīties lasīt informāciju, ko mums sniedz attēls.