Attēls — «Rigs IFF»

Rīgas Starptautiskais kino festivāls «Riga IFF», kas šoruden jau devīto reizi atgriezīsies pie skatītājiem ar plašu filmu programmu un kino industrijas pasākumiem, izziņo šī gada vadmotīvu un vizuālo identitāti. Par festivāla moto izvēlētas dzejas rindas «Dienišķais labā un ļaunā juceklis», kas reflektē par dzīves mainību un ikdienas skaistumu.

Ziņas Fold 3. jūnijs, 2022

Arī šogad, no 13. līdz 23. oktobrim, «Riga IFF» piedāvās rūpīgi atlasītas aktualitātes no pasaules nozīmīgākajiem filmu festivāliem, pašmāju kino pirmizrādes un spilgtu autoru redzējumus sešos konkursos un vairāk nekā simts klātienes un tiešsaistes seansos visā Latvijā. Festivāla laikā gaidāma arī Ukrainas laikmetīgā kino programma un starptautiska diskusiju sērija par postkoloniālismu mediju telpā, kas veidota sadarbībā ar kino festivālu «Kijivas Kritiķu nedēļa» (Kyiv Critics’ Week).

 

Par savu moto šogad «Riga IFF» izvēlējies citātu no festivāla retrospektīvas programmas «galvenā varoņa», pretrunīgā, brīžiem šokējošā, bet nenoliedzami izcilā režisora un literāta Pjēra Paolo Pazolīni (Pier Paolo Pasolini), dzejas rindām — «Dienišķais labā un ļaunā juceklis» (The sweet chaos of daily good and evil).

Šo vēstījumu atspoguļo arī festivāla dizaineru veidotā vizuālā identitāte, kuras pamatā ir jau pazīstamā festivāla burtveidola variācija, kuru ieskauj dažādas šķietami atpazīstamas, bet abstraktas formas, kuras, kā norāda festivāla rīkotāji, kopā jauc sapņa un nomoda realitāti, siltumu un vēsumu, mierinošo un uzkurinošo.

 

«Kad ikdienišķais ir atkāpies kā ārkārtēja priekšā, tas iegūst jēgu. Dienas, kurās piedzīvojam lielus zaudējumus, apokaliptiskas bailes un sakāpinātas cerības, mijas ar tādām, kas sniedz iepriekš neapjaustu, klusu prieku par ikdienišķo rūpju skaistumu. Nepieciešamība sakārtot dzīves krāšņo haosu — labā, ļaunā, skaistā un neglītā neprognozējamo ritmu — ir nebeidzams uztveres vingrinājums, ko kino tiecas analizēt, ritmizēt, arhivēt un pieradināt,» šī gada festivāla motīvu skaidro «Riga IFF» vadītāja Liene Treimane.

 

Festivāls izziņojis arī pirmās filmas. To skaitā — Berlināles galvenajā konkursā iekļautā Mikaela Hērsa (Mikhaël Hers) filma «Nakts pasažieri», Roterdamas kinofestivālā godalgotā «Eami», tikko Kannu kinofestivāla konkursā «Īpašais skatiens» iekļautā filma «Dievzeme» un citas filmas. Būs skatāma arī Sandensas kinofestivālā izrādītā somu šausmu filma «Izšķilšanās», kuras veidošanā piedalījusies Latvijas filmu studija «Mistrus Media» un daudzi vietējās filmu industrijas pārstāvji. Festivāla programma pakāpeniski tiks izziņota visas vasaras garumā.

 

Plašāka informācija par «Riga IFF» programmu — festivāla mājaslapā.