Foto — Kaspars Teilāns

Saule allaž ieņēmusi nozīmīgu lomu cilvēces vēsturē — tās siltums un gaisma mūs sasniedz ne tikai fiziskajā realitātē, bet arī mītos. Rotu zīmola «Verba» jaunākā kolekcija «Analemma» veltīta senajiem saules kultiem, kas interpretēti mūsdienīgās un minimālās rotās. Tāpat kā citi «Verba» darinājumi, arī «Analemma» rotas nes tekstus latīņu valodā, taču šoreiz rotu dizainere Anna Fanigina kolekcijā izmantojusi sev neierastus materiālus un tehnikas.

Ziņas Fold 20. jūnijs, 2022

Astronomijā analemma ir figūra, līdzīga bezgalības zīmei, ko veido saules ceļš viena gada garumā, ja to vēro vienā konkrētā laikā un punktā. Rotu kolekcijā «Analemma» saules disks kļūst par valkātāja personīgo, mazo sauli — gredzenu, auskariem vai kaklarotu. «Kolekcijas galvenā ideja ir enerģija un gaisma — personīgā gaisma, kas ir arī daļa no kaut kā lielāka. Lai mūsu rotas ir kā atgādinājums par to, ka tikai ar gaismu var uzveikt tumsu,» stāsta «Verba» dibinātāja Anna Fanigina. Dizainere atklāj, ka viņu allaž interesējušas saules pielūgsmes tradīcijas Senajā Ēģiptē, Grieķijā, Romā, Dienvidamerikā un Japānā. Līdzīgi kā citām «Verba» kolekcijām, arī «Analemma» rotās iegravētas frāzes latīņu valodā, kas šoreiz nāk no saulei veltītas seno romiešu himnas.

 

Lai gan ierasti «Verba» juvelierizstrādājumos izmantoti tikai dabīgie materiāli, «Analemma»kolekcija veidota no sudraba un sarkana organiskā stikla, kas ļāvis radīt apjomīgas, taču vieglas un nēsāšanai ērtas rotas. «Šīs kolekcijas tapšanas laikā man palaimējās apmeklēt Lielzeltiņu observatoriju, kur skatījāmies uz Sauli, un atklājās, ka tās vērošana teleskopā iespējama tikai caur sarkanu filtru, kas bija liels pārsteigums, jo sarkanā ir arī šīs kolekcijas krāsa,» komentē Anna. Jauninājums «Analemma» kolekcijā ir arī gravēšanas tehnika — parasti Anna tekstus rotās iegravē ar rokām, tomēr šai kolekcijai izmantota lāzergravēšana.

 

Juvelierizstrādājumu zīmols «Verba» pastāv kopš 2001. gada, un tā dibinātājas, dizaineres Annas Faniginas galvenais impulss rotu radīšanai ir vārdi. Zīmola nosaukums ir cēlies no frāzes «adbibere verba puro pectore», kas nozīmē «uzņemt vārdus šķīstā sirdī». Tas atspoguļo vienu no galvenajām zīmola idejām — rotaslieta ir ne tikai skaists priekšmets, bet arī jūtu, domu un filozofijas nesēja.