Attēls — Jaunā Eiropas «Bauhaus» festivāls

Ikviens interesents aicināts pievienoties pirmajam Jaunā Eiropas «Bauhaus» festivālam, kas sākas šodien, 9. jūnijā, un turpināsies līdz 12. jūnijam. Lai gan lielākā daļa pasākumu notiks klātienē Briselē, festivāla foruma sadaļai, kurā uzstāsies vairāki ievērojami arhitekti, kā arī Jaunā Eiropas «Bauhaus» balvu pasniegšanas ceremonijai un citiem pasākumiem varēs pieslēgties tiešsaistē.

Ziņas Fold 9. jūnijs, 2022

Jaunā Eiropas «Bauhaus» festivāls pulcēs dažādu jomu pārstāvjus, lai apspriestu un veidotu ilgtspējīgu, iekļaujošu un skaistu nākotni. Tā ir iespēja veidot jaunus kontaktus, apmainīties idejām un izcelt sasniegumus — no zinātnes līdz mākslai, no dizaina līdz politikai, no arhitektūras līdz tehnoloģijām. Festivāla galvenie pasākumi notiks klātienē Briselē un tiešsaistē, bet festivāla satelītpasākumi notiks visā Eiropā. Programma ietver dažādus kultūras un mākslas notikumus, piemēram, izrādes, izstādes, instalācijas, filmas un glezniecību, kā arī sarunas, debates un darbnīcas.

 

Festivālu oficiāli atklās Eiropas Komisijas priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas Robertas Metsolas un 2022. gada Prickera balvas ieguvēja, arhitekta Djebedo Fransisa Kerē (Diébédo Francis Kéré) uzrunas 9. jūnijā plkst. 15.00 pēc Latvijas laika, bet jau pirms tam, sākot no plkst. 12.00, festivāla foruma sadaļā uzstāsies vairāki runātāji, kuri izteiksies par tēmām, kas saistītas ar Jaunā Eiropas «Bauhaus» iniciatīvu.

 

Forums iecerēts kā platforma, kurā apmainīties ar drosmīgām idejām, kas vērstas uz labāku nākotni. Gaidāmas gan diskusijas, gan «TEDx» formāta runas par ilgtspēju — klimata mērķiem, aprites ekonomiku, nulles piesārņojumu un bioloģisko daudzveidību —, arhitektūru, estētiku, pieredzes kvalitāti un stilu, kas sniedzas pāri funkcionalitātei, kā arī par iekļaujošām praksēm — daudzveidības novērtēšanu un sociālās, ekonomiskās un fiziskās pieejamības nodrošināšanu.

 

Kopumā forumā būs dzirdami vairāk nekā 60 runātāji no visas pasaules, toskait vairāki pazīstami arhitekti — Šigeru Bans (Shigeru Ban), Rems Kolhāss (Rem Koolhaas) un Stefano Boeri. Forumā uzstāsies arī tādas ievērojamas personas kā itāļu datorzinātniece Frančeska Bria (Francesca Bria), Austrijas kultūras centra «Ars Electronica» radošais direktors Džefrīds Stokers (Gerfried Stocker) un mākslinieks Emeka Ogbo (Emeka Ogboh), kā arī klimata aktīvisti, piemēram, Dominika Lasota no Polijas un Hilda Nakabuje (Hilda Nakabuye) no Ugandas. Būs dzirdami arī augsta līmeņa ES ierēdņi un daudzas citas ar ilgtspēju, kultūru un sociālajam zinātnēm saistītas personības. Viens no svarīgākajiem foruma notikumiem ir Jaunā Eiropas «Bauhaus» balvu pasniegšanas ceremonija 11. jūnijā plkst. 18.00 pēc Latvijas laika.

 

9. jūnijā plkst. 15.30 Liepājas Valsts 1. ģimnāzijā un tiešsaistē norisināsies Jaunā Eiropas «Bauhaus» festivāla satelītpasākums «Ievēlies vēlēšanos… Radošas vietas mācībām un izaugsmei labākai nākotnei pasaulē», kuru rīko Latvijas Pašvaldību savienība. Pasākums no dažādiem skatpunktiem aplūkos pašvaldības lomu formālajā un neformālajā izglītībā, piedāvājot iedvesmojošus stāstus.

 

Iepazīties ar Jaunā Eiropas «Bauhaus» festivāla programmu un reģistrēties dalībai pasākumos iespējams festivāla mājaslapā.