Foto — Ērika Sergejeva

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Interjera dizaina katedrā, Ērika Sergejeva ir radījusi paklāju «Bend», ko iespējams pārvērst par trīsdimensionālu interjera objektu.

Ziņas Fold 25. jūlijs, 2022

Savā diplomdarbā Ērika Sergejeva balstās uz paklāju vēstures izpēti un aicina pārskatīt veidus, kādos lietojam ikdienas priekšmetus. «Bend» ir salokāms paklājs, ko iespējams izmantot arī kā telpu sadalošu starpsienu. «Tā kā mani interesē arī citas dizaina nozares, ne tikai interjera dizains, es pievērsos jautājumam, kā objektu pārvērst par telpu, savienojot šīs divas dizaina jomas,» stāsta Ērika.

 

Paklājs sastāv no vairākām plaknēm, kuras lokot, veidojas trīsdimensionālas formas — Ērika tās salīdzina ar tēlnieka veidotu skulptūru. Locījumi paklājam piešķir tektonisku stabilitāti, kas ļauj to izvietot ne tikai horizontāli uz grīdas, bet arī stāvus kā starpsienu vai interjera objektu. Produktam piemīt multifunkcionalitāte, kas piedāvā dažādus telpas organizēšanas risinājumus, saglabājot tradicionālās paklāja īpašības, kā trokšņu absorbcija un siltuma izolācija. Krāsu kontrasts starp abām produkta pusēm rada izteiktu nodalījumu starp paklāja jeb starpsienas iekšpusi un ārpusi.

 

Prototipa konstrukcija izgatavota no porolona, kas apstrādāts ar antibakteriālu, antialerģisku pārklājumu un apšūts ar ūdensizturīgu, viegli kopjamu audumu. Produkts ir papildināts ar neodīma magnētiem, kas ļauj to nofiksēt dažādās pozīcijās vai arī piestiprināt pie sienas. Ērika plāno produktu attīstīt tālāk, eksperimentējot ar savienotiem un «sandwich» tipa materiāliem, kas atvieglotu izgatavošanas tehnoloģiju.

 

Ērikas maģistra darba vadītājs ir LMA lektors Māris Mortukāns. Iepazīties ar citiem projektiem iespējams LMA diplomdarbu virtuālajā galerijā.