Foto — Dimitris Zymaras

Absolvējot Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Produktu dizaina bakalaura programmu, Luīze Mihailova radījusi rotaslietu stendu «Ooze». Tā maigās un plūstošās formas atgādina cilvēka ķermeni un atspoguļo to, kā rotas tam pieguls, kalpojot par neuzbāzīgu, taču oriģinālu fonu juvelierizstrādājumiem.

Ziņas Paula Gāgane 20. jūlijs, 2022

Darbu pie «Ooze» jaunā dizainere Luīze Mihailova uzsāka ceturtā kursa sākumā, kad devās studiju apmaiņas programmā uz Vilema de Kūninga akadēmiju (Willem de Kooning Academie) Nīderlandē, kur kursa galvenais uzdevums bija izveidot objektus no linoleja ražotāja «Forbo» jaunā materiāla — mēbeļu linoleja. Projekta pirmajā posmā studentiem bija sešas nedēļas laika, lai eksperimentētu ar materiālu un radītu paraugus «Forbo» ekspozīcijai Holandes dizaina nedēļā 2021 (Dutch Design Week 2021).

 

«Mēs tikām aicināti skatīties tālāk par acīmredzamo un pieiet materiālam no jaunas perspektīvas. Lai izceltu tā dabisko elastību un patīkamo tekstūru, izvēlējos veikt eksperimentus ar vakuuma presi un materiālu formēt — radīt interaktīvu objektu, kas ir patīkams taustei un caur formu aicina apmeklētāju sajust materiāla taktilās īpašības,» stāsta Luīze.

Otrajā projekta posmā studentiem tika lūgts izstrādāt produkta koncepciju un pārvērst eksperimentu gatavā prototipā, rodot netradicionālu, tomēr funkcionālu pielietojumu jaunajam materiālam. «Ar laiku prototipi ieņēma arvien organiskākas formas, līdz sāku tajās saskatīt līdzību ar cilvēka ķermeni. Tā arī nonācu līdz domai par stendu rotaslietām,» atklāj Luīze.

 

«Ooze» rotaslietu stendu veido atsevišķas, dažāda izmēra formas, ko savstarpēji iespējams kombinēt un pēc vajadzības pielāgot dažādiem skatlogiem un vitrīnām. Organiskā forma kombinācijā ar maigo toni un tekstūru raisa asociācijas ar ķermeni, iezīmējot, kā rota tam piekļausies, tomēr tieši neimitējot cilvēka aprises. Luīze norāda, ka «Ooze» izgatavošana prasa rūpīgu darbu — vispirms no MDF plāksnes ar CNC frēzi tiek izgriezti atsevišķi slāņi, un tālāk katrs no tiem ar roku tiek noslīpēts un noapaļots, lai tam kvalitatīvi un bez plaisām varētu uzlīmēt linoleju. Jaunā dizainere cer tālāk attīstīt «Ooze», lai ieviestu to ražošanā.

 

Luīzes bakalaura darba vadītāja Latvijas Mākslas akadēmijā ir asociētā profesore Gita Straustiņa. Iepazīties ar citiem projektiem iespējams LMA diplomdarbu virtuālajā galerijā.