Attēls — Kristina Olleka

No 15. jūlija līdz 9. septembrim ISSP galerijā būs skatāma igauņu mākslinieces Kristinas Ollekas personālizstāde «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem», kas pievēršas Baltijas jūrai — vienai no vispiesārņotākajām jūrām pasaulē. Izstādes atklāšana notiks 14. jūlijā plkst. 18.00.

Ziņas Fold 7. jūlijs, 2022

Māksliniece Kristina Olleka (Kristina Õllek) izstādē apvieno fotogrāfiskus un skulpturālus elementus, balstoties personīgos novērojumos un pētījumos par cilvēku ietekmi uz jūras ekoloģiju. Viņa koncentrējas uz zilaļģēm un Baltijas jūru, kuras trauslā ekosistēma ir atkarīga ne tikai no dabiskiem faktoriem, bet to spēcīgi ietekmē arī cilvēku populācija tai apkārt —lauksaimniecības noteces, rūpnieciskās ķīmiskās vielas, slikta ūdens apsaimniekošana, atkritumi, intensīva jūras satiksme, zemūdens troksnis utt.

 

«Baltijas jūra ir daļēji slēgta, lēni plūstoša jūra, tāpēc tās atjaunošanās spējas ir salīdzinoši ierobežotas. Liekās barības vielas, neatbilstoša ūdens attīrīšanas sistēma un jūras temperatūras paaugstināšanās būtiski ietekmē zilaļģu populāciju, izraisot ikgadēju zilaļģu ziedēšanu — toksisku parādību, kas rada noplicinātas un ar skābekli nabadzīgas teritorijas. Šīm mirušajām zonām ir milzīga ietekme uz jūras ekoloģiju. Mirusī zona izveidojusies arī aptuveni 100 000 kvadrātkilometros Baltijas jūras dibena — ceturtdaļā no tā kopējās platības —, jo sāļākais un blīvākais ūdens, kas atrodas apakšā, to izolē no virszemes ūdeņiem un atmosfēras,» stāsta māksliniece. Personālizstādē ISSP galerijā izmantots jūras sāls, zilaļģes, bioplastmasa, silikons un citi organiski un neorganiski materiāli, kas kļūst par fotogrāfisko darbu un instalācijas sastāvdaļu, iegūstot jaunu fizisko slāni un materialitāti.

Kristina Olleka (1989, Igaunija) ir vizuālā māksliniece, kura savos darbos izmanto fotogrāfiju, video un instalāciju, īpašu uzmanību veltot reprezentācijas procesu, ģeoloģisko un ekoloģisko matēriju un cilvēka veidotās vides izpētei. Savā praksē viņa izmanto pētniecībā balstītu pieeju, tajā iekļaujot arī fiktīvas un spekulatīvas perspektīvas. Olleku interesē pārbaudīt robežas tam, kas redzams un izmantojams kā attēls un telpa. Viņas darbi bieži ir piesaistīti konkrētai vietai un tajos analizēta izstādes telpa un formāts, pārvērtējot darbu prezentācijas un instalācijas principus un aplūkojot tos no dažādām perspektīvām — no vēstures muzeja līdz tiešsaistei. Olleka absolvējusi Igaunijas Mākslas akadēmiju, studējusi Pīta Zvarta institūtā ( Piet Zwart Institute) Roterdamā (2016) un Vaisenzē mākslas universitātē Berlīnē (2012). Olleka ir divkārtēja Igaunijas Mākslas akadēmijas Jaunā mākslinieka balvas laureāte. Viņas darbi atrodami privātās un publiskās kolekcijās, piemēram, Igaunijas Mākslas muzejā, Vintertūras Fotomuzejā un Eiropas Centrālās bankas mākslas kolekcijā.

 

Izstāde «Filtrēšana ar zilaļģēm, dubultajām saitēm & citiem ziediem» ISSP galerijā apskatāma no 15. jūlija līdz 9. septembrim. Plašāka informācija par izstādi — tās Facebook vietnē.

 

Izstādi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Igaunijas Kultūras fonds, Igaunijas Fotomākslinieku savienība.