Ilustrācija — Roberts Rūrāns

Sadarbojoties dizaina studijai «Overpriced», ilustratoram Robertam Rūrānam, animatoram Eduardam Balodim un skaņas dizaineram Jānim Vītoliņam, tapis NATO video vēstījums «Set the record straight», kas runā par nepieciešamību zināt faktus par NATO paplašināšanos un grauj mītus, ko par aliansi izplata Krievijas mediji un propagandas kanāli.

Ziņas Fold 28. jūlijs, 2022

Studijas «Overpriced» vadītāja Edīte Garjāne atklāj, ka darbs pie animētā video sākās vēl pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā februāra beigās un tas ieguvis vēl lielāku nozīmi, karam eskalējoties un ziņām par NATO iesaisti arvien vairāk polarizējoties. Sākotnēji video tika veidots NATO sociālo tīklu kontiem krievu valodā, bet pēc krievu versijas publicēšanas tas ticis pielāgots arī tekstam angļu valodā.

 

«Veidot šo komunikācijas video tik svarīgā laikā, lai atspēkotu Krievijas propagandu un pret jaunajām NATO kandidātvalstīm vērsto retoriku, bija liela atbildība un, protams, arī pagodinājums,» saka Edīte. Viņa norāda, ka lielākais izaicinājums šajā projektā bija atrast pareizo toni vēstījuma nodošanai kara laikā — apstākļos, kad būtisks objektīvs skatījums uz faktiem —, to visu komunicējot viegli saprotamā valodā.

 

«Set the record straight» nav pirmais video, ko radošā komanda veidojusi NATO — iepriekš tapis video par NATO darbu pandēmijas konktekstā —, tāpēc savstarpējā sadarbība gan komandā, gan ar klientu veidojusies raiti un veiksmīgi. Edīte atzīmē, ka projekts lielā mērā tapis, pateicoties pasūtītāja ticībai Roberta Rūrāna mākslinieciskajam redzējumam un vizuālajai valodai. «Darbā pie animācijas ļoti palīdzēja iepriekšējā sadarbība — ilustrācijas tika veidotas jau ar animatora «aci», kas atviegloja kadra sagatavošanu kustībai. Ja animācija spēj atdzīvināt ilustrācijas, tad skaņas dizains iedod animācijai vajadzīgo dziļumu, ko veiksmīgi paveica Jānis Vītoliņš, palīdzot sajust vidi un telpu,» stāsta Edīte.

 

Projekta mākslinieciskā vadība — «Overpriced», ilustrācijas — Roberts Rūrāns, animācija — Eduards Balodis, skaņas dizains — Jānis Vītoliņš.