Foto — Gints Ivuškāns

Nacionālā kino balva «Lielais Kristaps» līdz 30. septembrim aicina pieteikt jaunākās Latvijas filmas skatītāju un profesionāļu vērtējumam. 2022. gada labāko kinodarbu skates, žūrijas darbs un balvu piešķiršana notiks 2023. gada februārī kinoteātrī «Splendid Palace», bet jau 2022. gada rudenī tuvojas intensīvs Latvijas filmu pirmizrāžu maratons.

Ziņas Fold 23. augusts, 2022

Konkursam tiek pieņemtas filmas, kas pirmizrādītas pēc 2021. gada 1. janvāra un nav piedalījušās iepriekšējā gada «Lielajā Kristapā». Balvai var pieteikt Latvijā producētus jebkura garuma un visu veidu kinodarbus — spēlfilmas, dokumentālās filmas un animācijas filmas. Latvijas studenti, kuri apgūst filmu mākslu Latvijas vai ārvalstu augstskolās, aicināti pieteikt studentu filmu konkursam savas mācību ietvaros uzņemtās filmas.

 

Filmu izvērtēšana notiks divās kārtās. No šī gada 3. oktobra līdz 14. novembrim ekspertu komisija izvirzīs nominantus labāko filmu kategorijās un kino profesiju kategorijās, savukārt festivāla laikā filmas vērtēs starptautiska žūrija, kura noteiks laureātus. Atsevišķā konkursā tiks izvēlēta labākā studentu filma. Tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu kinomākslā, tāpat — īpašās žūrijas un sadarbības partneru balvas. Nacionālās kino balvas norišu laikā 23.–26. februārī skatītājiem būs iespēja noskatīties balvai nominētās filmas. Pasākuma kulminācija — svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija — notiks 26. februārī. Skatītājiem to būs iespēja vērot gan klātienē, iegādājoties biļetes, gan Latvijas televīzijas tiešraidē.

 

Nacionālās kino balvas pasākumi, kas līdz šim ilgus gadus risinājušies novembrī, 2021. gada nogalē Covid-19 ierobežojumu dēļ tika pārcelti uz 2022. gada februāri, un, kā atzīmē konkursa rīkotāji, jauninājumu novērtēja gan pasākuma dalībnieki, gan skatītāji, — gada sākumā ir iespējams pilnīgi izvērtēt iepriekšējā gadā paveikto un arī izvairīties no rudenim raksturīgā filmu pirmizrāžu un citu kultūras pasākumu piesātinājuma.

 

Arī šajā rudenī gaidāms intensīvs pirmizrāžu maratons, gandrīz katru nedēļu uz ekrāniem nonāks kāda jauna Latvijas filma — septembrī kinoteātru repertuārā parādīsies Aika Karapetjana komēdija «Sema ceļojumi», Latvijas un Igaunijas kopražojums «Suflieris», Staņislava Tokalova psiholoģiskā drāma «Mīlulis» un Elzas Gaujas melnā komēdija «Mamma vēl smaida», oktobrī — Uģa Oltes trilleris «Upurga», Ivara Selecka dokumentālā filma «Zemnieki», Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma «Mans laulību projekts», Matīsa Kažas jauniešu drāma «Neona pavasaris», Lindas Oltes debijas filma «Māsas». Novembrī Latvijas filmu pirmizrāžu virkni aizsāks Ināras Kolmanes spēlfilma «Mātes piens» un dokumentālā filma par leģendāro radio personību Gunāru Jakobsonu, gaidāma arī Aigara Graubas ģimenes komēdija «Circenīša Ziemassvētki», bet decembra sākumā — studijā «Lokomotīve» producētā un Indonēzijā uzņemtā Jāka Kilmi ģimenes filma «Ziemassvētki džungļos».

 

Latvijas filmu producenti un autori aicināti iepazīties ar nolikumu un aizpildīt pieteikuma anketu līdz šī gada 30. septembrim kino balvas mājaslapā. Nacionālo kino balvu «Lielais Kristaps» rīko biedrība Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Nacionālo Kino centru un Kultūras ministriju.