Attēls — Ivars Veinbergs

Arhitekti Ivars Veinbergs, Elīna Lībiete un Linda Leitāne izveidojuši Latvijas arhitektūras nesenajai vēsturei veltītu izstādi, kas no 19. augusta būs skatāma Latvijas Arhitektu savienības telpās.

Ziņas Fold 16. augusts, 2022

Latvijas Arhitektu savienība savā arhīvā glabā projektus, kas pēdējos 20 gados ir pieteikti Latvijas Arhitektūras gada balvai. Šī krājuma revīzija ir ļāvusi izveidot atskatu uz Latvijas arhitektūras un pilsētplānošanas neseno vēsturi, gan notverot 21. gadsimta sākuma garu, gan izceļot pārlaicīgus projektus, kas ir vairāk nekā tikai sava laikmeta produkti.

 

«Nesenās pagātnes arhitektūra atrodas neveiklā pārejas posmā – jau novecojusi un pārāk atpalikusi no laikmetīgās estētikas, taču ne pietiekami veca, lai kvalificētos kā vēsturisks mantojums, tā vienmēr ir pakļauta riskam būt nemīlētai, nesaprastai un nenovērtētai. Gaumes cikli diktē attieksmi pret nesenās pagātnes produktiem ne tikai modē, bet arī citās mākslas formās,» komentē izstādes autori.

 

Šī izstāde ir aicinājums izvērtēt, no kurienes nāk automātiskā un spēcīgā pārliecība, ka nesenās vēstures arhitektūra ir nevērtīga, un iztēloties, kā būtu uz to paskatīties pēc 50 gadiem, kad tikko novecojušās ēkas šķitīs neveiklas kādā citā, vēl neparedzamā veidā.

 

Izstāde «Re:Vīzija» tiks atklāta 19. augustā plkst. 18.00, Torņa ielas svētku laikā, un Latvijas Arhitektu savienības telpās Rīgā, Torņa ielā 11 būs skatāma līdz 7. oktobrim. Projektu organizē Latvijas Arhitektu savienība un finansē Rīgas dome.