Foto — Anete Rudmieze

Līdz 14. augustam Vidzemes koncertzālē «Cēsis» apmeklētājiem ir atvērta Ruckas mākslas fonda un dizaina studijas «Design Elevator» veidotā multimediālā izstāde, kas vēsta par cilvēkiem ar redzes traucējumiem un viņu pieredzēm. Izmantojot iekļaujoša dizaina principus, izstādes saturs ne vien padarīts pieejams neredzīgajiem, bet arī paplašināta ikviena apmeklētāja pieredze.

Ziņas Fold 5. augusts, 2022

Piecpadsmit fotogrāfi no Latvijas, Serbijas un Melnkalnes sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrības pārstāvjiem Cēsīs un kuratori Līgu Lindenbaumu radījuši unikālu izstādi par vājredzīgu cilvēku ikdienu. Ar dokumentāliem, metaforiskiem un poētiskiem paņēmieniem pietuvojoties viņu dzīvēm, caur fotokameras aci tiek atklāta šo cilvēku ikdiena. Izstādi papildina skaņu celiņš — fotogrāfijās redzamo personu iemīļotie skaņu ieraksti un fragmenti no intervijām. Pieejami arī īpaši sagatavoti audio ieraksti jeb tiflo komentāri, kas paredzēti cilvēkiem ar funkcionāliem redzes traucējumiem, lai tie spētu iepazīties ar izstādes vizuālo saturu.

 

«Cilvēku ar redzes traucējumiem dzīves vistiešākajā veidā ir neredzamas. Tās ne vienmēr norit tumsā, jo tikai daļa kopienas ir pilnībā neredzīga. Daļa vājredzīgo sadzīvo ar dažādu pakāpju redzes traucējumiem, citi apkārtējo var uztvert specifiskos redzes leņķos un attālumos, arī izšķirt gaismas, apjomus vai krāsas. Redzes traucējumi ir individuāli, tāpat kā personu ikdienas un kolorītās dzīves. Neredzamas tās ir «redzīgajai» sabiedrībai, jo norisinās «prom no acīm» — šaurā, noslēgtā vidē,» izstādes varoņu realitāti raksturo izstādes kuratore Līga Lindenbauma.

Izstādē izmantoti iekļaujoša dizaina principi, radot risinājumus, kas ekspozīciju padara pieejamu ikvienam — šeit dizains ir rīks, kas veicina kultūras pieejamību. Pasīvu stendu vietā izstādi veido interaktīvas stacijas, kuru pieejamību nodrošina 3D attēli un ikonas, trīsdimensionāli stāstoši objekti, Braila raksts, paskaidrojumi audio formātā un skaņu celiņš. Visi šie elementi ir ērti aizsniedzami un pārskatāmi. Īpaša uzmanība vērsta uz izmantotajiem burtveidoliem un krāsām. Lietota vājredzīgajiem vislabāk uztveramā — dzeltenā — krāsa, nodrošināts vajadzīgais kontrasts un lasāmība.

 

«Design Elevator» dizainere Elīna Bušmane norāda: «Latvijas kultūrai ir plašas izaugsmes iespējas, lai to varētu baudīt cilvēki ar dažādām spējām. Muzeju ekspozīcijas, izstādes, koncerti, teātra izrādes, modes skates — tik daudz jomu, kas pārsvarā pieejamas vienīgi cilvēkiem, kuru spējas ir nespecifiskas.» Dizainere pauž cerību, ka šī izstāde kļūs par piemēru, no kā iedvesmosies arī citi kultūras jomas pārstāvji, lai Latvijas kultūras produkti un pakalpojumi kļūtu arvien plašāk pieejami marginalizētām sabiedrības grupām.

 

Tiflo komentāri tika izstrādāti sadarbībā ar tehnoloģiju lokalizācijas uzņēmumu «Tilde». Izmantojot balss sintēzes tehnoloģiju, teksta–runas sistēma parastu tekstu pārvērš runā, tādējādi dodot iespēju cilvēkiem ar redzes grūtībām lietot datorprogrammas, pārlūkot internetu un sazināties, izmantojot e–pastu, bet šajā gadījumā — uztvert izstādē eksponētos attēlus.

 

Izstāde apmeklētājiem atvērta līdz 14. augustam Vidzemes koncertzālē «Cēsis». Izstādes kuratore — Līga Lindenbauma. Grafisko dizainu veidojis uzņēmums «Design Elevator» un dizainere Elīna Bušmane. Izstādi producē Ruckas mākslas fonds.