Foto — Klāvs Loris

Arhitektu birojs «Open AD» padomju laikā būvētu sanatoriju Jūrmalā pārvērtuši par mūsdienīgu, ilgtspējīgu un funkcionālu daudzdzīvokļu namu kompleksu, ko ieskauj privāts parks ar sporta un atpūtas infrastruktūru.

Ziņas Fold 12. augusts, 2022

«Open AD» projektu «Edinburgh Apartments & Lofts» raksturo kā «uzskatāmu piemēru, kā ilgtspējas vārdā iespējams saglabāt neērto mantojumu, pilnībā mainot tā funkcionalitāti, vizuālo veidolu un pieredzi sajūtu līmenī.» Pārbūve ir risināta ar iejūtību pret kontekstu, iedvesmojoties no Jūrmalai raksturīgās vēsturiskās koka arhitektūras — kokgrebumiem bagātajām un raibajām kūrortpilsētas villām un vasarnīcām.

 

Komplekss atrodas netālu no Edinburgas prospekta, kas savu nosaukumu guvis 19. gadsimta beigās, kad tagadējā Dzintaru apkaime bija iecienīts turīgo rīdzinieku un Krievijas aristokrātu vasarnīcu rajons. Tajā bieža viešņa bijusi arī lielkņaze Marija Aleksandrovna, pēc kuras laulībām ar Edinburgas hercogu Alfrēdu apvidus iegūst nosaukumu Edinburga. Šodien daudzdzīvokļu nams «Edinburgh Apartments & Lofts» atsauc atmiņā apkaimes vēstures aristokrātisko noskaņu un vienlaikus saviem rezidentiem piedāvā mūsdienīgu un mājīgu komfortu.

Projektu veido divas savstarpēji saistītas ēkas, kurās izvietoti apartamenti ar vienu līdz trim istabām, kā arī plaši lofti. Pārbūves gaitā veikta fasāžu siltināšana, esošo logailu palielināšana, iekštelpu pārplānošana un terašu, balkonu un pergolu izbūve. Rezultātā jaunais daudzdzīvokļu komplekss piedāvā plašu apartamentu dažādību un katram no tiem nodrošina savu privāto ārtelpu, ļaujot iedzīvotājiem baudīt piejūras dabas klātbūtni. Pateicoties ēku un to teritorijas revitalizācijai, ir radītas jaunas ne–luksusa segmenta dzīvesvietas, kas var veicināt Jūrmalas apdzīvotību visa gada garumā. Vērienīgās pārmaiņas uzlabo dzīves kvalitāti ne tikai kompleksa iemītniekiem, bet arī apkārtnes iedzīvotājiem.

 

Kompleksu ieskauj plašs parks, kas atvēlēts iedzīvotāju kopienas lietošanai. Tas ir labiekārtots ar mērķi veicināt tīklošanos un veselīgu dzīvesveidu. Parkā ir ierīkota kopējā estētikā ieturēta infrastruktūra atpūtai, dārzkopībai un sportošanai.