Liepājas Restaurācijas centra dibinātājs Ivars Pilips–Matisons. Foto — Iveta Gabaliņa

Lai pulcētu un apvienotu pilsētas vēsturisko ēku saimniekus, restauratorus, arhitektūras entuziastus un nozares profesionāļus, šogad dibināts Liepājas Restaurācijas centrs, kas izglītos sabiedrību un pievērsīs tās uzmanību pilsētas arhitektūras mantojumam. Lai uzrunātu, informētu un iesaistītu centra mērķauditoriju, augustā un septembrī notiks centra atklāšanas ieskaņas pasākumi — sarunu, izglītojošu lekciju un meistarklašu cikls «Zināt / Novērtēt / Saglabāt», kas ikvienam interesentam būs pieejams bez maksas.

Ziņas Fold 2. augusts, 2022

Jaunizveidotā Liepājas Restaurācijas centra mērķis ir kļūt par vadošo restaurācijas organizāciju pilsētā, savukārt centra nākotnes vīzija saistīta ar brīvi pieejamas koprades restaurācijas darbnīcas izveidi, kas ikvienam interesentam nodrošinātu kā informatīvi izglītojošu, tā praktisku atbalstu un restaurācijas darbiem nepieciešamo instrumentu klāstu. Centra mājvieta ir ēka Bāriņu ielā 24, kas 1750. gadā tā celta kā dzīvojamā ēka ar tirdzniecības telpām un ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Guļšķautņu ēka atrodas pilsētas vēsturiskā centra zonā, ielā, kur pēdējā desmitgadē, pateicoties namsaimnieku un pašvaldības iniciatīvai, veiktas vairākas ēku restaurācijas.

 

Centra dibinātājs un idejas autors ir Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina izglītības programmas metodiķis, projektu vadītājs un izstāžu kurators Ivars Pilips–Matisons, kurš vairāku gadu garumā bijis Valsts Kultūrkapitāla fonda Dizaina un arhitektūras nozares ekspertu komisijas priekšsēdētājs un padomes loceklis. «Ideja par Liepājas Restaurācijas centra izveidi radās 2021. gadā, īsi pēc tam, kad biju iegādājies īpašumu Liepājas vēsturiskajā centrā — namu Bāriņu ielā 24. Ēka ir vairāk nekā 270 gadus sena, bet pēdējās dekādēs tai nebija paveicies ar saimniekiem, un māja strauji gāja postā. Mēģinot vizualizēt, cik cēla tā bijusi, sajutu sevī vēlmi atgriezt nama sākotnējo spozmi. Sapratu, ka, darot, izglītojoties un būvējot sev, varu palīdzēt arī citiem entuziastiem pilnveidot un attīstīt zināšanas par vēsturisko namu apsaimniekošanu un restaurācijas izaicinājumiem,» stāsta Ivars.

No 27. augusta līdz 24. septembrim Liepājas Restaurācijas centrā notiks meistarklašu cikls «Zināt / Novērtēt / Saglabāt», ar kuru centrs vēlas rosināt entuziastu un profesionāļu diskusiju par Liepājas pilsētas arhitektūras mantojumu, restaurācijas procesu, tā nozīmi un izaicinājumiem, kā arī atbalsta instrumentiem, kas ir pieejami. Cikla mērķis ir uzdot jautājumus un izvirzīt hipotēzes par Liepājas koka arhitektūras kopējo ainu — kur mēs esam šobrīd, kāda ir restaurācijas politika Liepājā, novadā un reģiona pilsētās, kādas atbalsta iespējas piedāvā valsts un pašvaldības, kā rīkoties un kā nepieļaut kļūdas restaurācijas procesā? Piesaistot restaurācijas nozares ekspertus, praktiķus, lēmējvaru un institūciju pārstāvjus, plānots apzināt situāciju nozarē un sarunu ceļā rast atbildes uz sākotnēji izvirzītajiem jautājumiem.

 

Cikla «Zināt / Novērtēt / Saglabāt» notikumu plāns:

  • 27. augustā plkst. 11.00 — sarunu un meistarklašu cikla atklāšana, izzinoša pastaiga, paneļdiskusija un lekcijas kopā ar nozares profesionāļiem — celtniecības arheologu Juri Zviedrānu, būvinženieri Ivaru Silacērpu, Liepājas pilsētas arhitektu Uģi Kauguru, Liepājas pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītāju Mārtiņu Ābolu u.c. dalībniekiem,
  • 10. septembrī plkst. 11.00 — ievadlekcija un meistarklase «Kaļķa mūra atjaunošana», ko vadīs amatnieks un restaurators Kaspars Sproģis,
  • 24. septembrī plkst. 11.00 — praktiskā nodarbība «Vēsturiska žoga izgatavošana», ko vadīs Ivars Pilips–Matisons.

 

Sarunu un meistarklašu cikls noritēs Restaurācijas centrā Bāriņu ielā 24, kā arī Liepājas vēsturiskā centra apkārtnē. Lai piedalītos pasākumos, interesenti aicināti iepriekš pieteikties. Cikla norises pieejamas bez maksas. Plašāka informācija par katru pasākumu — Liepājas Restaurācijas centra Facebook vietnē.

 

Pasākumu ciklu atbalsta Liepājas pilsētas pašvaldības administrācija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Kurzemes plānošanas reģions un akciju sabiedrība «Latvijas valsts meži».