Foto — Toms Majors

Vakar Arhitektūras gada balvas preses konferencē atlases žūrija izziņoja tos darbus — objektus un procesus, kas tiks virzīti augstākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā. Šogad par Latvijas Arhitektūras gada balvu cīnīsies sešpadsmit nominanti. Konkursa svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana norisināsies 7. oktobrī.

Ziņas Fold 10. augusts, 2022

Starp visiem šogad saņemtajiem pieteikumiem Latvijas Arhitektūras gada balvai bija gan nacionālas nozīmes objekti, gan prasmīgi izstrādātas privātmājas un laikmetam atbilstoši atjaunotas vēsturiskas būves. Kā stāsta žūrijas priekšsēdētāja, arhitekte Andra Šmite, izvēlēties nominantus starp 49 šogad pieteiktajiem darbiem nebija viegli — tie bija dažādi, daudzpusīgi un profesionāli izstrādāti pieteikumi.

 

Pirmajā kārtā darbus vērtēja arhitekte Andra Šmite, arhitektu biroja «Mailitis Architects» vadītājs Austris Mailītis, arhitekts, biroja «Didrihsons Arhitekti» vadītājs un Kultūras ministrijas Nacionālās arhitektūras padomes vadītājs Gatis Didrihsons, arhitekts, arhitektu biroja «NRJA» vadītājs Uldis Lukševics, arhitekte, autore, kuratore, Jaunā Eiropas Bauhaus Latvijas kontaktpunkta vadītāja Ieva Zībārte, būvinženieris, būvuzņēmuma «Skonto Construction» projektu vadītājs Jānis Kreicburgs un muzeja «Žaņa Lipkes memoriāls» direktore, sabiedriskā aktīviste Lolita Tomsone. Nākamajā konkursa norises posmā sešpadsmit nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems starptautiska fināla žūrija.

Gada tēma

Arhitektūras gada balvas devīze šogad ir «Arhitektūra, kas vieno garu». «Mēs mēģinājām atrast to papildus pienesumu, kas būvi atšķir no arhitektūras. Lai tas mums paliek atmiņā, liek domāt un justies labi. Tāpēc es varu tikai novēlēt, lai arhitektūra, kas atbilst šī gada tēmai, ir tikai vairāk un vairāk,» tēmu komentē atlases žūrijas loceklis Uldis Lukševics.

Nominanti

Atbalsta centrs «Pērle»

Autori: «Ēter», sadarbības partneris «Rīgers»

Āgenskalna tirgus transformācija

Autori: «Arhitektes Lienes Griezītes studija», Kārlis Vilkaušs, Jānis Pelsis, Roberts Koļcovs, «Kalnciema iela»

Ārstu māja Mežaparkā un grāmata «Ārstu māja Mežaparkā»

Autori: «Zaigas Gailes birojs»

Brūzis «Manufaktūra»

Autori: «Sampling»

Daugavpils cietokšņa inženierarsenāla restaurācija un Daugavpils cietokšņa pulvera noliktavas restaurācija un infrastruktūras labiekārtošana

Autori: «Rem Pro», sadarbības partneris «Konvents»

Divu vēsturisku dzīvojamo ēku pārbūve Rīgā

Autori: «Arhitektes Lienes Griezītes studija»

Dzīvojamās ēkas pārbūve Jūrmalā

Autori: «Zaigas Gailes birojs»

Grāmata «Džons Hejduks: Projekts Rīga»

Autori: nodibinājums «Arhiteksti»

Ekspozīcija «Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām»

Autori: «Didzis Jaunzems Arhitektūra»

Ēku atjaunošana, pārbūve un fasāžu restaurācija Kuldīgā — «Adatu fabrika»

Autori: «Zaigas Gailes birojs»

«Hoijeres kundzes viesnīcas» restaurācija un pielāgošana «Liepājas Interjera muzeja» vajadzībām.

Autori: «PS Pils projekts»

Izstāde «Dizaina muzejā» Londonā «Weird Sensation Feels Good: The World of ASMR»

Autori: «Ēter»

«Lielvārds» telpa

Autori: «Gaiss arhitekti»

Pirts un labsajūtas komplekss «Ziedlejas»

Autori: «Open arhitektūra un dizains» un Ģirts Runis («Landshape»)

Kurzemes piejūras sēta «Ziemeļi»

Autori: «Open arhitektūra un dizains»

Zinātnes un inovāciju centrs «Vizium»

Autori: «Ambrasas Architectu Biuras», «Arhitekta J. Pogas birojs»

Līdz pat svinīgajai Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonijai, kas norisināsies 7. oktobrī, notiks vairāki pasākumi. Tuvākais no tiem gaidāms 20. augustā, kad Latvijas Arhitektu savienības namā, Torņa ielā 11, tiks atklāta izstāde, kurā būs iespējams apskatīt iepriekšējo gadu nominantus un uzvarētājus. Savukārt 3. septembrī «Baltās nakts» ietvaros tiks atklāta izstāde, kurā būs redzami visi šī gada nominanti. Svinīgās balvas pasniegšanas ceremonijas nedēļā, no 3. līdz 9. oktobrim norisināsies ikgadējā Arhitektūras nedēļā, kuras laikā būs iespējams apmeklēt dažādus pasākumus.

 

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu — Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.