Ilustrācija — Elīna Brasliņa

Kam ir jābūt 72 stundu somā un cik liela tā varētu būt? Kā sagatavot mājokli gadījumā, kad tiek izsludināta evakuācija? Latvijas Laikmetīgās mākslas centra (LLMC) vadītajā projektā «Līdzdalības darbnīcas» tapuši brīvpieejas plakāti ar Aizsardzības ministrijas izstrādātajām instrukcijām rīcībai krīzes situācijās. Materiālus veidojuši četri komiksu mākslinieki — Elīna Brasliņa, Oskars Pavloskis, Ernests Kļaviņš un Jana Ribkina.

Ziņas Fold 2. septembris, 2022

Sadarbojoties izdevniecībai «kuš!» un LLMC, izveidoti četri plakāti par rīcību pirmajās 72 krīzes stundās, kurus ikviens var brīvi lejuplādēt Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja mājaslapā. Elīna Brasliņa radījusi ilustrāciju, kurā redzams ārkārtas gadījumu somas saturs, Oskara Pavloska veidotais plakāts informē par diennaktī nepieciešamo ūdens daudzumu, Ernests Kļaviņš ilustrējis instrukciju par rīcību artilērijas apšaudes vai aviācijas trieciena laikā, savukārt Janas Ribkinas veidotais plakāts parāda rīcību evakuācijas gadījumā.

 

Ar komiksu valodā veidotajiem materiāliem projekts «Līdzdalības darbnīcas» piedāvā alternatīvu sabiedrības informēšanas veidu par rīcību ārkārtas situācijā, kas ir īpaši svarīgi tām sabiedrības grupām, kas ikdienā mazāk patērē sabiedrisko mediju veidoto saturu un informāciju uzņem ar citu informācijas kanālu starpniecību. Izdrukāti plakāti tiks izsūtīti skolām un apkaimju iedzīvotāju centriem, un tie būs pamanāmi arī Rīgas pilsētvidē. Projekta organizatori aicina ikvienu izmantot brīvpieejas materiālus un dalīties ar tiem gan digitālā, gan drukātā formātā, tādējādi izplatot zināšanas par rīcību krīzes gadījumā.

 

2022. gada martā, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un paužot atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem, Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar LLMC divu nedēļu garumā rīkoja «Līdzdalības darbnīcu» ciklu, kurā 15 mākslinieku vadībā, izmantojot dažādas laikmetīgās mākslas tehnikas, tika pētītas un praktizētas dažādas aktīvisma un protesta formas. Darbnīcu mērķis bija caur radošām praksēm un kopā darīšanu uzturēt dzīvu diskusiju un protestu pie Krievijas vēstniecības, neļaujot notiekošajam karam grimt ikdienas rūpju aizmirstībā. Vienlaikus darbnīcas kļuva par telpu politiski iesaistītai kopīgai nodarbei, veicinot sabiedrības vienotību un kritisku diskusiju par notiekošo, kā arī piedāvāja terapeitisku attīrīšanos caur radošu un jēgpilnu darbību.

 

«Līdzdalības darbnīcu» īstenotājs ir LMC. Projekts tapis ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas finansējumu grantu programmā «Aktīvo iedzīvotāju fonds».