Attēls no Signes Baumanes filmas «Mans laulību projekts»

Eiropas Kinoakadēmija šodien, 19. oktobrī, izsludinājusi balvām nominētās filmas vairākās kategorijās, toskait piecus darbus, kas cīnās par «Labākās animācijas filmas» titulu. Šajā piecniekā iekļauta arī Ņujorkā dzīvojošās latviešu režisores Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma «Mans laulību projekts».

Ziņas Fold 19. oktobris, 2022

Režisore Signe Baumane saka: «Esmu ļoti priecīga, ka filmu ir novērtējuši Eiropas profesionāļi! Personīgi man arī liekas ļoti būtiski, ka šāds Austrumeiropas sievietes stāsts tiek pamanīts un atzīmēts ar nomināciju, un ļoti ceru, ka šī nominācija filmu satuvinās ar Eiropas skatītāju!»

 

Animācijas filma pieaugušajiem «Mans laulību projekts» uzdod mūžīgo jautājumu — kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt? Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās arī mītiskās Sirēnas, mācot tiekties pēc perfektas laulības. Tomēr ideālistiskie priekšstati neizbēgami sabrūk, kad procesu sāk ietekmēt Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem, kas iespaido sievietes emocijas un rīcību. Kā atzīmējis kāds kinokritiķis — daži cilvēki visu dzīvi pavada brīnoties, kādēļ tā arī nav izdevies saglabāt attiecības, bet Signe Baumane apņēmusies rast atbildi, un rezultātā tapusi muzikāla un asprātīga animācijas filma, kurā apvienojas gan sena mitoloģija, gan mūsdienīga neirozinātne.

Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) balvai nominētās filmas izvēlas atlases komisija, kurā iekļauti EFA pārstāvji un animācijas kategorijā arī profesionāļi no Eiropas Animācijas asociācijas «Cartoon». Tālāk balvu likteni izlems apmēram 4400 Eiropas Kino akadēmijas biedru balsojums pēc visu nominēto filmu noskatīšanās, un 35. Eiropas Kino balvas pasniegšana noritēs šī gada 10. decembrī Reikjavīkā, Islandē. Signes Baumanes «Mans laulību projekts» ir vienīgā filma no Latvijas, kas izvirzīta prestižajai balvai, Baltijas mērogā ir vēl tikai viena nominācija — režisora Sergeja Lozņicas Lietuvā producētā dokumentālā filma «Landsberģa kungs. Sagraut ļaunuma impēriju» (Mr. Landsbergis), kas izvirzīta dokumentālo filmu kategorijā.

 

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma komentē: «Pilnmetrāžas animācijas filmas nominācija Eiropas Kinoakadēmijas balvai ir unikāls notikums Latvijas kino pieredzē — pirmā tik augsta atzinība Latvijas animācijas mākslai, kas arvien pārliecinošāk un redzamāk sevi pierāda starptautiskajā kontekstā. Signes Baumanes personīgā un tajā pat laikā universālā animācijas filma vienlaikus ir gan stāsts par viņas pašas dzīvi, gan arī spogulis, kurā ieraugām bezgala dziļos un sarežģīto sievietes identitātes meklējumu un sabiedrības rāmējumu tēmu. Sirsnīgi apsveicu Signi Baumani un viņas filmas komandu Latvijā ar lielo un pelnīto panākumu! Viņas unikālais autorstils kulminējis talantīgā, personīgā, ironiskā un asprātīgā stāstā — starptautiskā projektā, kas tapis arī ar Nacionālā Kino centra atbalstu.»

Signes Baumanes filma «Mans laulību projekts» tieši pirms nedēļas, 13. oktobrī, ar sirsnīgu skatītāju atbalstu un ovācijām piedzīvoja nacionālo pirmizrādi Rīgas Starptautiskā kino festivāla «Riga IFF» atklāšanā. Savukārt pasaules pirmizrāde notika šāgada jūnijā prestižajā Traibekas festivālā Ņujorkā. Filma jau ieguvusi starptautisku atzinību nozīmīgos kino festivālos — tā godalgota Ansī festivālā Francijā, atzīta par labāko Dānijas animācijas filmu festivālā Viborgā un nupat ieguvusi Ņujorkas Vudstokas festivāla balvu par izcilu režiju. Par oriģinālscenāriju filma nominēta arī «Raindance» festivālā Londonā, uz kuru režisore dosies jau drīzumā. Kopumā filmu savām programmām atlasījuši jau vairāk nekā trīsdesmit festivāli visā pasaulē.

 

Filma «Mans laulību projekts» ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums. Tā tapusi ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu, Latvijas dalību filmas producēšanā un izplatīšanā nodrošina studija «Lokomotīve». No 14. oktobra filma «Mans laulību projekts» būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

 

Ar citām Eiropas Kinoakadēmijas balvai nominētajām filmām iespējams iepazīties konkursa mājaslapā.