Attēlā — Latvijas Dizaina gada balvas logo

Pagājušajā nedēļā tika izziņota atlases žūrija Latvijas Dizaina gada balvai 2023 — augstākajam apbalvojumam dizaina jomā Latvijā. Tajā strādās vienpadsmit atzīti Latvijas dizaina profesionāļi, kuri pārstāv dažādas dizaina jomas un vērtēs darbus piecās kategorijās — produkti, pakalpojumi, komunikācija, vide un digitālie risinājumi.

Ziņas Fold 31. oktobris, 2022

Katrā Latvijas Dizaina gada balvas kategorijā atlases žūrijā darbosies priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi. Priekšsēdētāju pienākumus piekritušas uzņemties — grafikas dizainere, «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja Liene Drāzniece, produktu dizainere, zīmolu «Mammalampa» un «Detales» izveidotāja Ieva Kalēja, UX dizainere un «Printify» dizaina vadītāja Līga Lētiņa, maģistra studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» vadītāja, asociētā profesore Ilze Kundziņa, kā arī arhitekte un urbāniste, Rīgas pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola.

 

Kā atlases žūrijas locekļi darbosies UX dizainers Mārcis Miķelsons–Germs, radošā direktore un režisore Una Rozenbauma, produktu dizainers un interjera arhitekts Mareks Birznieks, arhitekte Brigita Bula, grafikas dizainers un fotogrāfs Sandijs Ruļuks un industriālais dizainers Toms Mūrnieks.

 

Jaunā pieteikšanās kārtība paredz iespēju darbu autoriem vai to pasūtītājiem darbus konkursam iesniegt divos periodos — rudenī un ziemā —, tā padarot ērtāku gan pašu pieteikšanās procesu, gan arī strukturējot vērtēšanu. 2022. gada rudens pieteikšanās noris no 11. oktobra līdz 15. novembrim, savukārt 2023. gada ziemas pieteikšanās notiks no 2. līdz 31. janvārim.

 

Plašāka informācija par pieteikšanos konkursam — Latvijas Dizaina gada balvas mājaslapā.

Latvijas Dizaina gada balvas 2023 atlases žūrija

Ieva Kalēja

Produktu dizainere, kura tiecas radīt ikoniska dizaina priekšmetus — lampas, vāzes un mājas dekorus. Ievas izveidotie zīmoli «mammalampa» un «Detales» iemantojuši plašu starptautisku atzinību. Viņa pasniegusi produktu dizainu Latvijas Mākslas akadēmijā, izstrādājusi mācību materiālu par produktu dizainu vidusskolēniem, un ir viena no Dizaina eksporta alianses dibinātājiem.

Ilze Kundziņa

Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore, stratēģiskā dizaina domātāja un trenere, pakalpojuma dizaina entuziaste un jaunas starptautiskas studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» izstrādātāja un vadītāja. Ilze veic pētījumus, organizē dizaina vasaras skolas Kuldīgā, vada dizaina domāšanas treniņus, kā arī izstrādājusi mācību materiālu par pakalpojumu dizainu vidusskolēniem.

Liene Drāzniece

Dabīgās kosmētikas uzņēmuma «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja un vadošā dizainere, kuras darba fokuss ir zīmola komunikācija, dizaina vadība un mārketings. Vairāku iemīļotu zīmolu — «Valmiermuižas alus», «Ērenpreiss», un «Madara Cosmetics» — vizuālās identitātes autore. Pasniegusi iepakojuma dizainu un zīmola identitātes veidošanas pamatus Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā.

Evelīna Ozola

Arhitekte, urbāniste un publiciste, radošo industriju platformas FOLD dibinātāja. Strādājusi arhitektu birojos Rīgā un Roterdamā, veidojusi Latvijas paviljonu «Together and Apart» 2018. gada Venēcijas arhitektūras biennālē, bijusi pasniedzēja arhitektūras skolās Latvijā un Zviedrijā. Šobrīd Evelīna ir Rīgas pilsētas galvenā dizainere un pilda arī pilsētas galvenās arhitektes pienākumus.

Līga Lētiņa

Viena no UX un pakalpojumu dizaina nozares aizsācējām Latvijā, mentore, lektore un radošu darbnīcu, dizaina sprintu fasilitatore. Līga vada Dizaina un izpētes nodaļu uzņēmumā «Printify», un viņai ir vairāk nekā divpadsmit gadu pieredze, risinot kompleksus izaicinājumus finanšu, telekomunikāciju, veselības aprūpes un apdrošināšanas uzņēmumos, kā arī valsts pārvaldē. Konferences «UX Riga», kā arī kustību «UX/UI Riga Meetup» un «Riga Tech Girls» līdzdibinātāja.

Mārcis Miķelsons–Germs

UX dizaina nodaļas vadītājs un partneris digitālā dizaina, konsultāciju un izstrādes uzņēmumā «Cube». Mārcis ikdienā plāno un vada digitālu produktu un pieredžu izstrādi lieliem un maziem uzņēmumiem. Starp «Cube» klientiem ir tādi Baltijas zīmoli kā «Rimi», «SEB», «Elektrum», «Virši», «LMT», «Ergo» un «CircleK».

Una Rozenbauma

Radošā direktore, režisore, publiciste un profesionāla zobgale. Komunikācijas dizaina aģentūras «Rozenbauma un māsas» dibinātāja un vadītāja. 2020. gadā par kampaņu «#iamintrovert» Una ieguva Latvijas Dizaina gada balvu. Unai ir vairāk nekā desmit gadu pieredze Latvijas vadošajās reklāmas un komunikācijas aģentūrās.

Brigita Bula

Vada praksi «Brigita Bula arhitekti» un darbojas Latvijas Arhitektu savienības padomē. Brigitas birojā top ilgtspējīga arhitektūra zaļi un progresīvi domājošiem klientiem — privātmājas, biroju iekārtojums, publiskas ēkas, kafejnīcas un izstādes. Brigitas projektētā Sāls māja Pāvilostā 2019. gadā saņēma Latvijas Arhitektūras gada balvas Grand Prix un 2022. gadā tika nominēta Mīsa van der Roes balvai.

Mareks Birznieks

Produktu dizainers un interjera arhitekts. Sevi raksturo kā zināšanu un pieredzes, neveiksmju un veiksmju kopumu, kas dzīvo ar dizainu un un brīžiem arī ar vēju. Mareks aktīvi darbojas interjeru projektēšanā un dizainā, ir bijis Latvijas gada balvas arhitektūrā laureāts. Mareks vada Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma dizaina nodaļu.

Sandijs Ruļuks

Sandijs grafikas dizainu apvieno ar fotogrāfiju un digitāliem risinājumiem. Radījis mājaslapu veidošanas rīkus «Berta» un «Froont». Sandijs ir pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā un fotogrāfijas izglītības platformā ISSP un darbojas mākslinieku kolektīvā «Weekly Impossible». Sandija pirmā fotogrāfiju personālizstāde «Gaiss» notika 2018. gadā.

Toms Mūrnieks

Industriālais dizainers uzņēmumā «Bubblebee Industries», iepriekš koordinējis inovatīvu produktu izstrādi Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centrā. Rīko prototipēšanas meistarklases uzņēmumiem un akadēmiskajai videi starptautiskā mērogā. Toms ir uzsācis doktorantūras studijas RTU ar mērķi uzlabot Latvijas Olimpiskās kamaniņu izlases inventāru.

Par konkursu un tā rīkotāju

Latvijas Dizaina gada balva ar Kultūras ministrijas atbalstu dibināta 2017. gadā. Līdz 2025. gada maijam to organizēs Latvijas Dizaina centrs, saņemot deleģējumu pēc uzvaras Kultūras ministrijas izsludinātajā konkursā par valsts pārvaldes uzdevuma – kvalitātes novērtējuma dizaina jomā – veikšanu. Iepriekšējos periodos konkursu organizēja biedrība «Latvijas Dizaineru savienība» (2020. un 2021. gadā) un dizaina birojs «H2E» (2017., 2018. un 2019. gadā).

 

Latvijas Dizaina balvas 2023 vizuālās komunikācijas koncepcijas autore ir dizainere Ieva Kalēja. Konkursa grafiskā dizaina un interneta vietnes autors ir Kirils Kirasirovs. Melnbaltā grafikā veidotā komunikācija ietver atsauces uz kalniem un ceļu – tā iecerēta kā aicinājums virzīties augšup un tālumā, sasniegt augstus mērķus. Lai nodrošinātu pēctecību, vizuālajā komunikācijā integrēts balvas logotips, ko 2017. gadā izstrādāja dizaina birojs «H2E».

 

Latvijas Dizaina centrs ir nevalstiska organizācija, kas dibināta ar mērķi stimulēt dizaina attīstību un dizaina kā stratēģiska rīka lietošanu Latvijas ekonomiskajai izaugsmei, inovatīvu produktu un pakalpojumu radīšanai, sabiedrības labbūtības un indivīda dzīves kvalitātes uzlabošanai, ilgtspējīgas vides, kultūras identitātes un valsts tēla stiprināšanai.

 

Latvijas Dizaina centrs ir Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) biedrs un Eiropas Komisijas stratēģiskās iniciatīvas «Jaunais Eiropas Bauhaus» oficiālais partneris. Latvijas Dizaina centrs piedalās nacionālās dizaina politikas veidošanā, pētniecībā un izglītošanā, iniciējot sadarbību un stratēģiskas partnerības ar citām dizaina organizācijām, dizaineriem, uzņēmumiem un dizaina lietotājiem. Ar Kultūras ministrijas atbalstu Latvijas Dizaina centrs uztur radošo industriju komunikācijas platformu FOLD.