Uģa Traumaņa skulpturālais objekts «Mezgls». Vizualizācija no konkursa materiāliem

Septembra beigās Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs nosauca uzvarētājus metu konkursā par augstvērtīga vides objekta izveidi Kauguros. Pirmo godalgu ieguvis metālmākslinieka Uģa Traumaņa piedāvājums — skulpturāls objekts «Mezgls», kas iecerēts kā iedzīvotāju simboliska satikšanās vieta pie Kauguru kultūras nama.

Ziņas Fold 5. oktobris, 2022

No piecpadsmit metu konkursam iesniegtajiem pieteikumiem žūrija izvēlējās trīs godalgotas vietas. Par uzvarētāju tika atzīts Uģa Traumaņa vizuāli izteiksmīgais un funkcionālais risinājums, kura centru iezīmē no nerūsējošā tērauda veidots skulpturāls mezgls. «Objekts it kā «sasien» ikdienas maršrutu krustpunktu, kļūstot par vienotības un savienojuma simbolu,» pauž konkursa rīkotāji. Traumaņa iecere atsaucas uz Kauguru apkaimes vēsturisko sākotni — zvejniekciemu, kur mezglu siešana bija jūrniekiem un zvejniekiem svarīga amata prasme. Vienlaikus autors citē rakstnieci Laimu Kotu, kura rakstījusi, ka mezglu siešana ir «lokāls noslēpums, ko nodeva kā vēstījumu no paaudzes paaudzē».

«Ņemot vērā objekta komplicēto lokācijas vietu — tas atrodas netālu no tirgus, to ieskauj padomju tipveida daudzdzīvokļu ēkas, un tas atradīsies laukumā, kurā tiek svinēti svētki, uzdevums bija sarežģīts. Pārsteidza, cik daudzveidīgs bija mākslinieku redzējums. Ja lielākoties žūrijas locekļu vērtējums bija tik pat atšķirīgs, cik konkursam iesniegtie meti, tad attiecībā uz pirmās vietas ieguvēju valdīja pilnīga vienprātība. «Mezgla» papildu vērtība ir funkcionalitāte. Tas ir ne vien vizuāli un simboliski jaudīgs, bet arī interaktīvs — uz tā var atsēsties, pa to var kāpelēt. Tas aicina iedzīvotājus iesaistīties un apdzīvot sevi,» metu konkursa rezultātus komentē Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra vadītājs Gundars Ūķis.

 

Otro vietu ieguvis tēlnieka Kristapa Gulbja izstrādātais mets «Kauguru bāka», trešais žūrijas vērtējumā ir mākslinieces Martas Veinbergas priekšlikums «Skvēra labiekārtojums», savukārt veicināšanas balvu saņēmis tēlnieka Aigara Bikšes pieteikums «Jūras sapnis». Konkursa žūrija vērtēja idejas oriģinalitāti un jaunradi, koncepcijas atbilstību mērķim, arhitektoniskā un mākslinieciskā risinājuma kvalitāti, iekļaušanos apkārtējā vidē, funkcionalitāti, tehnoloģisko risinājumu, kā arī finansiālo pamatojumu.