35. Rīgas modes nedēļas oficiālais foto — Oļegs Zernovs

No 7. līdz 11. oktobrim norisināsies Rīgas modes nedēļas («Riga Fashion Week» jeb RFW) jubilejas sezona, kas veltīta ilgtspējas veicināšanai. Apzinīga, uz nākotni vērsta un ētiska mode ir vienojošs elements, kas caurvij visu RFW pasākumu programmu — gan jaunās kolekcijas, gan izglītojošus seminārus. Šosezon pasākumā tiks pārstāvēti vairāk nekā divdesmit dizaineri, starp kuriem ir arī ārvalstu debijas un vietējie eko zīmoli.

Ziņas Fold 7. oktobris, 2022

RFW atklāšanas pasākums — starptautiskais seminārs «Ilgtspējīga mode: stereotipi un realitāte» — norisinās, šodien, 7. oktobrī. Semināra programma caur dizaineru gūtajām pieredzēm apskata modes industrijai aktuālo jautājumu par videi draudzīgām praksēm visos ražošanas posmos.

 

«Zīmols «Amoralle» vienmēr ir pievērsis īpašu uzmanību ilgtspējībai, mēs neizmetam lieko audumu un izmantojam to ne tikai noteiktās sezonas vai kolekcijas ietvaros. Tā kā mums ir arī fizisks veikals, mēs klientiem piedāvājam unikālus tērpus, kuri ir pieejami vienā eksemplārā, jo ir izgatavoti no auduma atgriezumiem. Turklāt mēs izmantojam mazos auduma atgriezumus, lai izgatavotu nelielas detaļas kā, piemēram, pogas, cimdus, bantes utt.,» stāsta «Amoralle» zīmola dibinātāja Inese Ozola.

Uzmanību ilgtspējai pievērš arī zīmola «Unattached» dizainere Una Pūpola, kura nupat atgriezusies no Parīzes modes nedēļas, un nu jauno kolekciju izrādīs arī Latvijā. «Audumi kolekcijai tika iegādāti no piegādātāja, kas ievēro «Green On» iniciatīvas un godīgas tirdzniecības principus,» norāda Una.

 

RFW modes skašu maratons sāksies 8. oktobrī ar Latvijas zīmolu «QooQoo» un «One Wolf» jauno kolekciju izrādīšanu, kā arī ātrās modes zīmola «H&M» ilgtspējīgas modes prezentāciju viesnīcā «Grand Hotel Kempinski Riga». Turpat savas kolekcijas prezentēs sezonas debitanti — poļu zīmols «Szczygiel» un vietējais zīmols «Unattached». Pirmo reizi norisināsies «Hot Couture» vakarkleitu skate, ko piedāvā zīmols «Volga Vintage». Tajā pašā dienā zīmola «Moel Bosh» salonā viesus uzņems dizainere no Uzbekistānas Zugra Ignata, savukārt latviešu zīmols «Anna Led» prezentēs savu kolekciju Berga Bazārā.

Aktuālās kolekcijas bērnu modē 9. oktobrī prezentēs lietuviešu zīmols «Julija Dremiene» un latviešu zīmoli «Paade Mode», «Tiny Bunny», «Rock and Mouse». Tajā pašā dienā notiks arī viens no RFW kulturāli izglītojošajiem — kinoteātrī «K.Suns» tiks demonstrēta filma «Kāpēc mēs esam radoši?». Režisora Hermana Vaskes dokumentālais projekts ir vēl neredzētu interviju krājums ar radošajiem 21. gadsimta viedokļu līderiem — no Marinas Abramovičas līdz Jodži Jamamoto.

 

Uz RFW galvenās skatuves kultūras norišu vietā «Hanzas Perons» savas kolekcijas 10. un 11. oktobrī skatītājiem prezentēs Latvijas zīmoli «Selina Keer», «Collected Story», «Amoralle», «Natalija Jansone», «Iveta Vecmane» un «Nolo». Ārvalstu dalībnieku vidū ir Igaunijas zīmoli «Diana Arno» un «Ivo Nikkolo». Modes nedēļas laikā norisināsies arī vairākas ballītes klubā «Digital Art House», kā arī bārā «A’Drop».

 

Plašāka informācija par Rīgas modes nedēļas norisēm — RFW mājaslapā.