Foto — Pēteris Vīksna

Atbalsta centrs «Pērle» ir pilotprojekts deinstitucionalizācijas norisēm Cēsu novadā ar mērķi palīdzēt cilvēkiem ar garīga rakstura un funkcionāliem traucējumiem iekļauties sabiedrībā. Arhitektūras studijas «Ēter» radītā ēka oktobra sākumā saņēma Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu 2022, izpelnoties atzinību par vispusīgiem un aizraujošiem risinājumiem.

Ziņas Fold 1. novembris, 2022

Sociālo pakalpojumu centrs «Pērle» Cēsīs veidots, domājot par telpu, kas ir atvērta sabiedrībai un pilsētai, taču spēj nodrošināt patvēruma sajūtu tās lietotājiem. «Ēter» skatījuši ēkas arhitektūru, interjeru, teritorijas labojumu un infrastruktūru kā vienotu risinājumu, kas spēj pielāgoties daudzveidīgajam sociālo pakalpojumu klāstam, turklāt varēs kalpot par ietvaru arī atbalsta programmām, ko «Pērlē» varētu īstenot nākotnē.

Lai ēkai dotu publisku klātbūtni Cēsu pilsētā, taču tās lietotājiem — privātumu, ēka veidota vienā līmenī un esošajā reljefā tā novietota mazliet zemāk par zemesgabalam pieguļošo Rīgas ielu. Kompaktā 720 kvadrātmetru ēka tiek it kā «iegriezta» esošajā reljefā ar divu rievsienu palīdzību, tādējādi nodrošinot vides pieejamību vienā līmenī visai ēkai, kā arī skaidri iezīmējot un aizsargājot ēkas perimetru pret Rīgas ielu un kaimiņu zemesgabalu.

 

Atbalsta centra telpas — keramikas un kulinārijas darbnīcas, mākslas un runas terapijas, kā arī fizioterapijas telpas, sensorā telpa un daudzfunkcionāla zāle — izvietotas zem viena trīsstūra formas jumta. Vienota materialitāte — plaša koka apdares izmantošana interjera elementiem un mēbelēm — un konstruktīvi konceptuāla skaidrība rada plašuma un gaišuma sajūtu ēkā. Ieejas zonas jumtā veidots skulpturāls ovāla formas virsgaismas logs, kas ienes dienasgaismu dziļāk ēkā. Daudzfunkcionālajā zālē izstrādāti jauni kolektīvās kopā būšanas elementi — īpašu matraču ainava, kuras raksts rada relaksējošu un nomierinošu vidi.

«Pērles» arhitektūrā «Ēter» kā vienu no prioritātēm izvirzījuši ēkas saikni ar dabu. Iedvesmojoties no Modra Ģelža vasarnīcas Pabažos, arhitekti ar plašu stiklojumu un terašu palīdzību ieguvuši kā optisku, tā funkcionālu telpu paplašinājumu. Īpaša tērauda konstrukcijas lapene veido saulessargu, ļaujot vasarā izkārt šupuļtīklus un baudīt sauleszaķus uz sasilušās betona terases, ko papildina arī sienās integrēti soliņi. Pielāgojot teritoriju ēkas vajadzībām, arhitekti centušies pēc iespējas mazāk iejaukties dabiskajā dārzu ainavā. Nākotnē pie ēkas plānots izveidot mazdārziņus un dīķi, iestādīt augļu kokus un pat iemitināt dzīvniekus.

 

Veidojot ēku, būtiski bijuši arī ekonomiskie apsvērumi. Kā, pasniedzot Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu, atzīmēja žūrija, «Pērle» ir pierādījums, ka ierobežots budžets nav šķērslis kvalitatīvai un daudzveidīgai arhitektūrai. Piemēram, lai piešķirtu ēkas ziemeļu un austrumu fasādēm detalizāciju, arhitekti apmetumā paredzējuši profilu, kas veido lineāru rievojumu, ziemā sapludinot fasādes ar sniegoto ainavu.

 

Projektu «Pērle» veidojusi studija «Ēter» sadarbībā ar arhitektūras biroju «Rīgers». Autoru komanda — Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš, Niklāvs Paegle, Emīls Garančs, Līga Ganiņa, Toms Ūdris un Juris Paegle.