Krāsojuma dizians — «Teika». Publictātes foto

Dizaina studija «Teika» izstrādājusi «Pasažieru vilciena» jauno elektrovilcienu eksterjera un interjera krāsojuma dizainu. Pirmie četri «Škoda Vagonka» vilcieni ar jauno dizainu no ražotnes Ostravā jau nogādāti Rīgā.

Ziņas Fold 25. novembris, 2022

Dizaina studijas «Teika» uzdevums bija radīt satiksmei drošu vilciena krāsojuma dizainu, kas vienlaikus būtu vizuāli pievilcīgs, kā arī nestu vēstījumu par «Pasažieru vilcienu» kā uzticamu sabiedroto nokļūšanai no punkta A uz punktu B.

 

Eksterjera kontrastainā krāsu kombinācija, kurai ir brīdinoša un uzmanību piesaistoša funkcija, izvēlēta, balstoties starptautiski pieņemtā krāsu valodā, kas bieži izmantota īpaši svarīgu ceļa zīmju noformēšanā. Vilciena ārpusei kā galvenā izvēlēts «signāla dzeltenais» tonis tā ilgnoturības un paaugstinātās redzamības dēļ. Dzeltenā ir vienīgā krāsa, ko var saskatīt lielākā daļa cilvēku ar traucētu krāsu uztveri. Kontrastā ar citiem izvēlētajiem toņiem — «antracīta pelēko» un «tumši pelēko» — dzeltenais nodrošina redzamību cilvēkiem ar pasliktinātu redzi. Savukārt interjera krāsojums veidots gaišs un mūsdienīgs, ar dzeltenu krāsu uzsverot elementus, ko ir svarīgi pamanīt.

«Brauciens vilcienā vienmēr ir neliels ceļojums — arī tad, ja mērotas tikai dažas pieturas. Idejas vizuālais mērķis ir ļaut sajust šo ceļojumu kā gludu, ātru un paredzamu. Vilciena eksterjerā līnijas zīmējas augšup un lejup, vijoties ap logiem un izceļot jauno vilcienu zemās grīdas priekšrocības. Liektā līnija un krāsu kontrasts padara vilciena koptēlu dinamisku, elementi nekad nepārraujas, simbolizējot dzelzceļa sistēmas paredzamo dabu,» par dizainu stāsta tā autori.

 

Vilciena eksterjera un interjera noformējumu dizaina studija «Teika» veidoja ciešā sadarbībā ar «Škoda Vagonka» un «Pasažiera vilcienu».