Publicitātes attēls

Līdz 15. novembrim turpinās rudens darbu iesniegšana Latvijas Dizaina gada balvai 2023 (LDGB). Pēc tam darbu uzsāks Atlases žūrija, kuru vadīs piecas Latvijas dizaina profesionāles. Lai noskaidrotu, ko viņas sagaida no pieteiktajiem darbiem, visas nedēļas garumā publicēsim ekspresintervijas ar žūrijas priekšsēdētājām.

Intervijas Fold 7. novembris, 2022

Ieva Kalēja ir produktu dizainere, kura tiecas radīt ikoniska dizaina priekšmetus — lampas, vāzes un mājas dekorus. Ievas izveidotie zīmoli «Mammalampa» un «Detales» iemantojuši plašu starptautisku atzinību. Viņa pasniegusi produktu dizainu Latvijas Mākslas akadēmijā, izstrādājusi mācību materiālu par produktu dizainu vidusskolēniem, un ir viena no Dizaina eksporta alianses dibinātājiem.

Ko sagaidāt no Latvijas Dizaina gada balvai pieteiktajiem darbiem kategorijā «Produkti»?

Vēlos izcelt divas kvalitātes, ko īpaši novērtēsim produktu dizaina kategorijā iesniegtajos darbos — inovācijas un stabilitāti. Produktā ir jābūt kādai novitātei, kas ir inovācija pasaules līmenī. Nepietiks ar to vien, ka mūsu mazajā Latvijā produkts ir kas jauns un nebijis. Runājot par stabilitāti — produktu dizaina nozares specifika ir ļoti lēna attīstības dinamika, tāpēc uzskatu, ka mūsu valstī zelta vērtē ir jebkurš uzņēmums, kas ilgtermiņā lieto dizainu kā stratēģisku uzņēmuma attīstības instrumentu un kas dod pienesumu Latvijas produktu dizaina identitātes veidošanā.

Kāda nozīme, Jūsuprāt, ir Dizaina balvai un kāpēc vērts piedalīties?

Šī gada konkursa moto ir jaunu, augstāku virsotņu sasniegšana. Vēlamies konkursu veidot kā atskaites punktu gan katra dizainera un uzņēmuma individuālajām profesionālajām virsotnēm, gan nozares attīstībai kopumā. Nozari stiprināt var vienīgi pati nozare, nebūtu vērts gaidīt, ka to darīs kāds no malas, un Dizaina gada balva ir ietekmīgs instruments ceļā uz jaunu profesionālo virsotņu sasniegšanu.

Kādu padomu varat dot tiem, kuri vēlas iesniegt savus darbus?

Iesniedzot konkursam darbus, būtiski ir ne tikai parādīt rezultātu un aprakstīt produktu funkcijas, bet arī paskaidrot visu produkta tapšanas procesu. Vērtēts tiks tas, vai iesniegtais produkts atbilst ilgtspējas un aprites ekonomikas kritērijiem un dažādiem iekļaujošiem aspektiem. Piemēram, vērtēsim to, kas ražo produktu un kur to ražo. Vēlamies izcelt uzņēmumus, kas strādā pēc ļoti augstiem morāles principiem un ražošanu nodrošina tepat Latvijā, veicinot ekonomikas attīstību un nodarbinātību. Kas attiecas uz inovācijām — ļoti būtiski būtu pieteikumā ietvert atsauces un paskaidrot, kā tieši attiecīgā inovācija ir nozīmīga pasaules kontekstā, lai varētu izvērtēt, vai produkts tiešām ir globāla līmeņa novitāte.

 

Par konkursu un pieteikšanās kārtību

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī stimulēt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Līdz 2025. gada maijam konkursu organizēs Latvijas Dizaina centrs.

 

Jaunā pieteikšanās kārtība paredz iespēju darbu autoriem vai to pasūtītājiem darbus iesniegt četras reizes gadā — rudenī, ziemā, pavasarī un vasarā —, tā padarot mierpilnāku gan pašu pieteikšanās procesu, gan arī strukturējot vērtēšanu. 2022. gada rudens pieteikšanās ilgs no 11. oktobra līdz 15. novembrim, 2023. gada pavasara pieteikšanās — no 2. līdz 31. janvārim. Darbi Latvijas Dizaina gada balvai jāpiesaka un tiks vērtēti piecās kategorijās: produktu dizains, pakalpojumu dizains, komunikācijas dizains, vides dizains un digitālie risinājumi.

 

Katrā Latvijas Dizaina gada balvas kategorijā atlases žūrijā darbosies priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi. Priekšsēdētāju pienākumus piekritušas uzņemties — grafikas dizainere, «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja Liene Drāzniece, produktu dizainere, zīmolu «Mammalampa» un «Detales» izveidotāja Ieva Kalēja, UX dizainere un «Printify» dizaina vadītāja Līga Lētiņa, maģistra studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» vadītāja, asociētā profesore Ilze Kundziņa, kā arī arhitekte un urbāniste, Rīgas pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola.

 

Kā atlases žūrijas locekļi darbosies UX dizainers Mārcis Miķelsons–Germs, radošā direktore un režisore Una Rozenbauma, produktu dizainers un interjera arhitekts Mareks Birznieks, arhitekte Brigita Bula, grafikas dizainers un fotogrāfs Sandijs Ruļuks un industriālais dizainers Toms Mūrnieks.

 

Plašāka informācija par pieteikšanos konkursam — Latvijas Dizaina gada balvas mājaslapā.