Publicitātes attēls

Lai noskaidrotu, ko no konkursam pieteiktajiem darbiem sagaida Latvijas Dizaina gada balvas 2023 (LDGB) Atlases žūrija, šonedēļ publicējam ekspresintervijas ar piecām dizaina profesionālēm, kuras vadīs žūrijas darbu. Dizainere Ilze Kundziņa stāsta par to, ko vērts ņemt vērā, piesakot balvai pakalpojumus. Rudens darbu iesniegšana turpinās līdz 15. novembrim.

Intervijas Fold 8. novembris, 2022

Ilze Kundziņa ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore, stratēģiskā dizaina domātāja un trenere, pakalpojuma dizaina entuziaste un jaunas starptautiskas studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» izstrādātāja un vadītāja. Ilze veic pētījumus, organizē dizaina vasaras skolas Kuldīgā, vada dizaina domāšanas treniņus, kā arī izstrādājusi mācību materiālu par pakalpojumu dizainu vidusskolēniem.

Ko sagaidāt no Latvijas Dizaina gada balvai pieteiktajiem darbiem kategorijā «Pakalpojumi»?

No pakalpojumu kategorijā pieteiktajiem darbiem sagaidu bagātīgu pieteikumu skaitu un radošus risinājumus. Gribu uzsvērt, ka kvalitatīva pakalpojuma centrā ir lietotājs — ne tikai tā saņēmējs, bet arī sniedzējs. Ir svarīgi, ka apmierināti ir lietotāji abās pusēs. Ieviešot jaunus pakalpojumus vai uzlabojot tos, ir būtiski, ka lietotājs var nonākt pie vēlamā rezultāta visvienkāršākajā veidā, nepatērējot daudz laika, un ka gūtā pieredze ir pozitīva. Izvērtējot pieteikumus, pievērsīsim uzmanību arī tam, lai iesniegtajiem pakalpojumiem ir pievienotā vērtība un tie ir arī, piemēram, izglītojoši. Varu teikt, ka Covid–19 kontekstā pakalpojumu dizaina joma ir ieguvusi, un pieteikumos mēs noteikti redzēsim vairāk digitālo pakalpojumu, jo šis laiks piespiedu kārtā pieprasīja daudziem uzņēmumiem pāriet no analogas pakalpojumu sniegšanas uz digitālu, būvējot jaunus risinājumus, novēršot nepilnības un pielāgojoties.

Kāda nozīme, Jūsuprāt, ir Dizaina balvai un kāpēc vērts piedalīties?

Dizaina balva ir iespēja lepoties, popularizēt un salīdzināties. Tā ir iespēja pastāstīt plašākai sabiedrībai, kas ir labs pakalpojumu dizains, izcelt savu pakalpojumu starp citiem, kā arī uzstādīt jaunu kvalitātes latiņu.

Kādu padomu varat dot tiem, kuri vēlas iesniegt savus darbus?

Ja, vērtējot produktu dizainu, svarīgs ir, galvenokārt, rezultāts, pakalpojumu dizainā tikpat būtisks ir process. Iesniedzot darbus, aicinu pieteicējus pastāstīt par pakalpojuma veidošanas ceļu un parādīt to, kā esat nonākuši līdz labākajam variantam un kā esat to pārbaudījuši. Tikpat būtiski atklāt kopējo pakalpojuma saņēmēja pieredzes ceļu — no brīža, kad klients tikai iedomājies par savu vajadzību līdz brīdim, kad sasniegts rezultāts. Priecāsimies saņemt apliecinājumus par apmierinātiem pakalpojumu lietotājiem.

Par konkursu un pieteikšanās kārtību

Latvijas Dizaina gada balva ir augstākais apbalvojums dizaina jomā Latvijā, ko pasniedz ar mērķi apzināt, izvērtēt un popularizēt Latvijas dizaineru sasniegumus, kā arī stimulēt Latvijā radīta dizaina izmantošanu un dizaina nozares attīstību. Līdz 2025. gada maijam konkursu organizēs Latvijas Dizaina centrs.

 

Jaunā pieteikšanās kārtība paredz iespēju darbu autoriem vai to pasūtītājiem darbus iesniegt četras reizes gadā — rudenī, ziemā, pavasarī un vasarā —, tā padarot mierpilnāku gan pašu pieteikšanās procesu, gan arī strukturējot vērtēšanu. 2022. gada rudens pieteikšanās ilgs no 11. oktobra līdz 15. novembrim, 2023. gada pavasara pieteikšanās — no 2. līdz 31. janvārim. Darbi Latvijas Dizaina gada balvai jāpiesaka un tiks vērtēti piecās kategorijās: produktu dizains, pakalpojumu dizains, komunikācijas dizains, vides dizains un digitālie risinājumi.

 

Katrā Latvijas Dizaina gada balvas kategorijā atlases žūrijā darbosies priekšsēdētājs un divi žūrijas locekļi. Priekšsēdētāju pienākumus piekritušas uzņemties — grafikas dizainere, «Madara Cosmetics» līdzdibinātāja Liene Drāzniece, produktu dizainere, zīmolu «Mammalampa» un «Detales» izveidotāja Ieva Kalēja, UX dizainere un «Printify» dizaina vadītāja Līga Lētiņa, maģistra studiju programmas «Pakalpojumu dizaina stratēģijas un inovācijas» vadītāja, asociētā profesore Ilze Kundziņa, kā arī arhitekte un urbāniste, Rīgas pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola.

 

Kā atlases žūrijas locekļi darbosies UX dizainers Mārcis Miķelsons–Germs, radošā direktore un režisore Una Rozenbauma, produktu dizainers un interjera arhitekts Mareks Birznieks, arhitekte Brigita Bula, grafikas dizainers un fotogrāfs Sandijs Ruļuks un industriālais dizainers Toms Mūrnieks.

 

Plašāka informācija par pieteikšanos konkursam — Latvijas Dizaina gada balvas mājaslapā.