Publicitātes attēls

Latvijas valsts svētku gaidās reklāmas aģentūrā «Wrong» tapis īpašs animācijas klips pēc Rūdolfa Blaumaņa «Tālavas taurētāja» motīviem — visus 900 klipā redzamos mākslas darbus ģenerējis mākslīgais intelekts. Klips ir daļa no LMT «Neatkarības» kampaņas.

Ziņas Fold 15. novembris, 2022

Pēdējos 3–4 mēnešos strauju attīstību piedzīvo tā dēvētie «text–to–image» mākslīgo intelektu modeļi, kuri pāris sekunžu laikā ļauj pārvērst tekstu attēlā. «Tā ir jauna tehnoloģija, un šobrīd pasaulē ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas mākslīgā intelekta radītas animācijas filmiņas, kas tik niansēti seko konkrētam scenārijam,» norāda klipa autori. Animācijas filmā redzams vairāk nekā 900 mākslas darbu, kurus mākslīgais intelekts ģenerējis, ņemot vērā gan katru iepriekšējo kadru, gan atslēgas vārdus no Rūdolfa Blaumaņa dzejoļa «Tālavas taurētājs» rindām. Lai izvēlētos animācijā redzamos mākslas darbus, tika ģenerēti vairāk nekā 30 000 attēlu, un to atlasē ieguldīts liels darbs.

Ņemot vērā, ka attēlu veidošanai izmantotais «Stable Diffusion» modelis vēl nezina, kas ir Tālavas meži vai vaidelaiši, radošās komandas uzdevums bija tādos brīžos bija nākt mākslīgajam intelektam palīgā ar vārdu un sižeta skaidrojumu. «Šajā projektā sevi saucam par mākslīgā intelekta vārdotājiem. Proti, mūsu galvenā loma bija mākslīgajam intelektam palīdzēt veiksmīgāk izprast un iztulkot Rūdolfa Blaumaņa domu, tajā pašā laikā draudzīgi un neuzbāzīgi savaldot mākslīgā intelekta radošo domu lidojumu vienotā vizuālā stilistikā,» stāsta viens no animācijas veidotājiem Artis Krilovs.

 

Animāciju veidoja Kristaps Kazaks, Oskars Cirsis un Artis Krilovs no «Wrong», video tapšanā piedalījās aktieris Igors Šelegovskis, režisore Monta Jurjāne, producente Luīze Anna Lejniece, operatori un montāžas režisori Emīls Kālis un Kārlis Leilands, mūzikas un skaņas efektu autors Artūrs Šēnfelds, balss režisors Pēteris Krilovs un gaismu mākslinieks Eduards Stefanovics. Klips ir daļa no LMT «Neatkarības» kampaņas.