Publicitātes foto

2. decembrī tiešsaistē norisināsies šī gada noslēdzošais starptautiskās dizaina kopienas SEGD Rīgas nodaļas organizētais pasākums «Dizains un pētniecība» (Design & Reseach). Septiņas dizaina nozares ekspertes — gan akadēmiskās vides pārstāves, gan praktizējošas dizaineres — stāstīs par dizaina un pētniecības nozīmi sociālo un sistēmisko problēmu aktualizēšanā dažādās pasaules valstīs.

Ziņas Fold 28. novembris, 2022

«Lai mēs visi dzīvotu labāk, svarīga ir dizainera ētika — būt labvēlīgam, cieņpilnam un tolerantam. Noslēdzošajā SEGD Rīgas nodaļas sesijā mēs dalīsimies ar dizaina pētījumiem, kas rezultējušies atbildīgās, empātiskās un kognitīvās pieredzēs, lai izgaismotu tādas tēmas kā vardarbība, neaizsargātība un citādība sabiedrībā,» stāsta SEGD Rīgas nodaļas koordinatore un pasākuma moderatore, mākslas zinātņu doktore Aija Freimane.

 

«Dizains un Izpēte» būs viens no profesionāli un starptautiski visplašāk pārstāvētākajiem SEGD Rīgas nodaļas pasākumiem. Savā pieredzē dalīsies septiņas dizaina nozares pārstāves no Latvijas, ASV, Indijas, Ķīnas, Īrijas un Zviedrijas, kuras realizējušas sociāli nozīmīgus dizaina pētījumus un projektus.

 

Nēta Verma (Neeta Verma) ir ASV «Notre Dame» universitātes Mākslas, mākslas vēstures un dizaina departamenta profesore, kura stāstīs par savu pētījumu «The memory Project: reweaving threads of loss, love, & hope». Tajā Verma izceļ sistemātiskās un izaicinošās problēmas, kas saistītas ar vardarbību jauniešu vidū kādā Amerikas Savienoto valstu kopienā.

 

Džinga Žou (Jing Zhou) ir starpdisciplināra māksliniece, dizainere, zinātniece un profesore Manmoutas universitātē (Monmouth University) ASV. Viņas pētījums–stāsts «From the Mothers’ Movement to Cradlr: An Interaction Design for Refugee Children» iedvesmots no Māmiņu kustības Ķīnā un Eiropas valstīs Otrā pasaules kara laikā. Pasākumā Žou stāstīs par bēgļu bērniem, sociālo un kultūras ietekmi un vēsturisko fonu, kas varētu palīdzēt pārvietotajiem bērniem pārvarēt grūtības un saņemt vairāk mīlestības ceļā uz gaišāku nākotni.

 

Leja Klīrlija (Leah Clearly) ir Dublinas Tehnoloģiskās universitātes Mākslas un dizaina skolas absolvente. Pētījums «Time to Change Perceptions: A Multimodal Analysis of Female Domestic Abuse Campaigns in Ireland» apskata pēdējo divdesmit gadu laikā Īrijā radītās vizuālās komunikācijas kampaņas pret vardarbību pret sievietēm no vizuālās komunikācijas, dizaina principu un to vēstījuma aspektiem, atklājot paradoksu, ka kampaņas akcentē vardarbības upuri, nevis varmāku.

 

Ana Tobina (Ana Tobin) ir Džordža Meisona universitātes Grafikas dizaina nodaļas asistējošā profesore. Tobina ir vairāk nekā trīsdesmit dizaina balvu ieguvēja un strādājusi ar tādiem klientiem kā Pasaules Banka un «Intel». Savā pieredzes dizaina projektā «Neuro Divergent» viņa rosina diskusiju par to, kā jūtas cilvēks ar mācīšanās grūtībām vai uzmanības deficīta sindromu.

 

Linda Spilleina (Linda Spillane) ir neirodiverģentā domātāja un dizainere ar vairāk nekā piecpadsmit gadu pieredzi interjera un mēbeļu dizainā, Dublinas Tehnoloģiskās universitātes Mākslas un dizaina skolas maģistrante. Savā darbā «Affordance of text for the reader with ADHD. Case study of visual communication experiments» viņa ar vizuālās komunikācijas un grafikas dizaina metodēm demonstrē to, kā pasali redz pieaudzis cilvēks, kurš dzimis ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu.

 

Žanete Eglīte ir doktorantūras studente Latvijas Kultūras akadēmijā. Strādājusi reklāmas industrijā vairāk nekā astoņpadsmit gadus, šobrīd viņa vada biedrību «Latvian Art Directors Club». Pasākumā «Dizains un izpēte» viņa prezentēs darbu «Sensorial inclusion» un runās par sensorajām īpašībām produktos un pakalpojumos un to ietekmi uz emocijām, atmiņu, uztveri, izvēlēm un patēriņu.

 

Pasākumu noslēgs dizaina vēstures profesores un plašu popularitāti guvušās grāmatas «Design by Ikea» autores, zviedrietes Sāras Kristofersones (Sara Kristoffersson) uzstāšanās. Pavisam nesen, 2021. gadā, viņas vārds plaši izskanēja publiskā skandālā, kurā Kristofersone vērsa sabiedrības uzmanību tam, kā identitātes politika ir ietekmējusi Zviedrijā labi zināmo Konstfakas Mākslas, amatniecības un dizaina universitāti. Pēc raksta publicēšanas vadošajā Zviedrijas laikrakstā viņa izpelnījās ievērojamu kritiku un pieredzēja mobingu no kolēģiem universitātē, bet gadu vēlāk Kristofersone sarakstīja grāmatu «Musical chairs. Identity politics in practice and the dangers with norm criticism», par kuru stāstīs savā prezentācijā.

 

SEGD Rīgas sesiju vadīs Aija Freimane, kura kopš 2008. gada Latvijā ieviesa un līdz 2020. gadam Latvijas Mākslas akadēmijā praktizēja pētījumos balstītu dizaina risinājumu izstrādi. Kopš 2021. gada Aija ir Dublinas Tehnoloģiskās universitātes Mākslas un dizaina skolas lektore un pētniece. No 2017. līdz 2022. gadam Aija veica Latvijā pagaidām vienīgo pēcdoktorantūras pētījumu dizainā «Dizaina sociāli ekonomiskās ietekmes identifikācijas sistēma zināšanu intensīvas ekonomikas transformācijai Latvijā». 2012. gadā Freimane par savu darbu saņēma prestižo «A’Design Award Meta» balvu «Stratēģiju un pakalpojumu dizaina» kategorijā.

 

Pasākums «Dizains un Pētniecība» norisināsies 2. decembrī plkst. 16.00 (GMT+2) tiešsaistē platformā «Zoom». Dalība pasākumā ir bez maksas. Saite uz pasākumu — šeit.

 

Pasākumu organizē SEGD Rīgas nodaļa sadarbībā ar dizaina biroju «H2E», Latvijas Valsts kultūrkapitāla fondu, Zviedrijas Institūtu Stokholmā un Zviedrijas vēstniecību Latvijā. Šī gada SEGD Rīgas nodaļas tematiskās prioritātes bija problēmu risināšana, spēja vizualizēt un konceptualizēt nemateriālo. «Dizains un Pētniecība» būs pēdējais no 2022. gada SEGD Rīgas nodaļas organizētajiem dizaina nozares pasākumiem. Iepriekšējie trīs — «Dizains un vietrade», «Dizaina pastaiga» un darbnīca «Dizains un metodes» kopā pulcēja vairāk nekā 600 dalībnieku. Pateicoties aktīvai darbībai gan organizēto pasākumu skaita, gan daudzveidīgā satura ziņā, SEGD dizaina organizācija vairāk nekā četrdesmit starptautisko nodaļu konkurencē tieši Rīgas nodaļu atzinusi par labāko 2022. gadā. SEGD Rīgas nodaļas 2023. gada programma tiks izziņota nākamā gada sākumā.

 

SEGD Rīgas nodaļu 2020. gada sākumā izveidoja dizaina birojs «H2E», atsaucoties uz starptautiskās bezpeļņas organizācijas SEGD uzaicinājumu. Kopienas mērķis ir veicināt Latvijas dizaina attīstību un atpazīstamību lokālā un starptautiskā līmenī. Viens no galvenajiem SEGD Rīgas nodaļas uzdevumiem ir veidot pieredzes apmaiņas un izglītojošus pasākumus dizaina jomas profesionāļiem un interesentiem, kā arī veicināt diskusiju par kvalitatīvu dizainu plašākā sabiedrībā, radot augstvērtīgu dizaina pieprasījumu.
SEGD visā pasaulē apvieno vairāk nekā 2000 biedrus, kuru vidū ir arhitekti, grafikas dizaineri, interjera dizaineri, industriālie un digitālie dizaineri, zīmola un pieredzes veidotāji, ražotāji un mācībspēki.