«M50» kalendārs. Attēls — «M50»

Ieskandinot 2023. gadu, piedāvājam izlasi ar skaistiem un pārdomātiem kalendāriem un plānotājiem, ko radījuši Latvijas dizaineri, grafiķi un fotogrāfi. Askētiski vai vizuāli piesātināti, strukturēti vai brīvi, tie būs noderīgi palīgi ikdienas plānošanā un sagādās prieku arī kā dāvana.

Ziņas Fold 30. decembris, 2022

«M50» kalendārs

«Atpūtināt acis un prātu, pamanīt pārmaiņas un plūdumu, saredzēt robežas, detaļas un priecāties par lielo bildi,» kalendāru raksturo tā veidotāji — Latvijas modes un dizaina veikala «M50» komanda. Kalendārs 2023. gadam ir vienkāršs, taču izteiksmīgs. Dizaina pamatā ir košas krāsu pārejas, kas sasaucas ar katra mēneša noskaņu. Autori aicina izmantot plašo krāsu laukumu, lai personalizētu savu kalendāru, piemēram, ierakstot kādu velējumu, izveidojot zīmējumu vai ielīmējot fotogrāfiju. Kalendārs pieejams «M50».

ISSP plānotājs

Kopš 2013. gada fotogrāfijas platforma ISSP izdod plānotāju, kurā iekļautas Latvijas un ārzemju mākslinieku oriģinālfotogrāfijas, kas veltītas kādai tēmai. «Šī gada tēma ir «Gaisma un Tumsa» — mitoloģiskie esības un neesības, pirmatnējā haosa un pasaules kārtības radītāji,» norāda ISSP. Plānotājs kārtots pa nedēļām, katrā atvērumā atvēlot vietu arī piezīmēm, kā arī vēl papildu 92 lappuses pierakstiem vai radošām izpausmēm. Izdevuma dizaina autors ir grāmatu dizainers Artis Briedis. Plānotājs pieejams ISSP.

Grafiķu kalendārs

Jau astoto gadu trīspadsmit topošo grafiķu darbi tiek apkopoti lielformāta kalendārā, kura oriģināldarbi tapuši Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) grafikas darbnīcā. Studentu darbus kolekcijai atlasa LMA Grafikas katedras pasniedzēji. Kalendāra vāku veidojusi Madara Krēziņa. «Vāka ilustrācija norāda uz divpadsmit augošiem mēnešiem, kurus piedzīvosim 2023. gadā,» viņa stāsta. Savukārt kalendāra dizainu veidojis Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš. Vairāk par Grafiķu kalendāru 2023 — LMA mājaslapā.

Ilūziju kalendārs

Dizaina biroja «H2E» un stratēģisko konsultāciju aģentūras «Copywriter/Levelup» kopīgi radītais sienas kalendārs 2023. gadam reflektē par ilūziju neizbēgamību cilvēka dzīvē. «Uzticēšanās savai uztverei ir nepieciešama ikdienas gaitās, taču tikpat vajadzīgi ir arī atgādinājumi, ka realitāte mēdz būt viltīga, bet mūsu uztvere — maldīga,» teikts kalendāra aprakstā. Katram mēnesim atbilst viena optiskā ilūzija, ko pavada pārdomas rosinošs teksts. Par kalendāra moto izvēlēts filozofa Frīdriha Nīčes provokatīvais aforisms «Pasaule ir attaisnojama vienīgi kā estētisks fenomens». Kalendārs pieejams Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un «H2E» birojā.

Brīvas formas plānotājs

Dizaina studija «Design Elevator» sadarbībā ar Cēsu Jauno skolu ir radījuši plānotāju, kas nav paredzēts konkrētam gadam, ļaujot pierakstīt būtisko, atgādināt sev par iecerētajiem darbiem un radoši izpausties vairāku gadu garumā. Lai gan sākotnēji plānotājs bijis paredzēts vidusskolēniem, tas būs parocīgs ikvienam, kurš vēlas brīvi strukturēt savus pierakstus. «Šis plānotājs nekad nenovecos un būs lietojams vienmēr. Tajā ir daudz vietas pierakstiem un daudz pārsteigumu. Vienā no lapām ir spēle «Burtu jūklis», kādā citā — nedēļas dienas ir japāņu valodā,» stāsta Cēsu Jaunās skolas direktors Ivo Rode. Plānotājs pieejams «Design Elevator».