Foto — Anete Rudmieze

Studijas «Design Elevator» dibinātāji, dizaineri Elīna un Čārlzs Bušmaņi izveidojuši jaunu uzņēmumu «Kano Editions», kas izdod ilgtspējīgus un sociāli atbildīgus lielformāta krāsojamos plakātus. Tie tapuši sadarbībā ar Latvijas un Ukrainas ilustratorēm un ļauj ģimenēm kopīgi pavadīt laiku, apgūstot dažādas tēmas — no latviešu tradīcijām un Ukrainas kultūras līdz kosmosam.

Ziņas Fold 8. decembris, 2022

«Kano Editions» krāsojamie plakāti piedāvā radošu un jautru mācību rīku ģimenēm, vienlaikus atbalstot dažādas sociālās iniciatīvas un veicinot atbildīgu attieksmi pret planētu. «Pie šī projekta sākām strādāt šī gada februārī. Kara sākšanās Ukrainā ietekmēja mūs personiski, un kļuva likumsakarīgi radīt produktus, kas ne vien runā par vērtībām, izglīto un ir atbildīgi pret vidi, bet kļūst par atbalsta instrumentu ilgtermiņā,» stāsta Elīna Bušmane.

 

Uzņēmums uzrunāja vairākus ukraiņu ilustratorus un izveidoja sadarbību ar trim māksliniecēm — Mariju Žuraveļu (Mariia Zhuravel), Irinu Kostjišinu (Irina Kostyshina) un Jūliju Daņilovu (Yulia Danilova) —, paralēli projektā iesaistot arī ilustratori Loti Vilmu Vītiņu un Annu Vaivari. Katra no autorēm radījusi plakātu par citu tēmu: Lote ilustrējusi latviešu tradīcijas, Marija stāsta par Ukrainas kultūru, Anna aplūko transporta tematiku, Irina zīmējusi dabu un dzīvniekus, bet Jūlija aicina doties kosmiskā ceļojumā.

Elīna un Čārlzs norāda, ka savā praksē viņi piešķir lielu nozīmi radīto risinājumu ilgtspējai, sociālajai atbildībai un iekļautībai. «Kano Editions» plakāti un to iepakojumi ir drukāti ar augu izcelsmes tinti un ir pilnībā bioloģiski noārdāmi. Desmit procenti no plakātu pārdošanā gūtās peļņas tiek ziedoti katras ilustratores izvēlētajai iniciatīvai. Savukārt produktu iepakošanu veic atbalsta centra «Pērle» klienti, par to saņemot atlīdzību.

 

Plašāka informācija par «Kano Editions» — uzņēmuma mājaslapā.

 

«Kano Editions» ir dizaina studijas «Design Elevator» meitasuzņēmums. Tas tapis ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Cēsu pašvaldības atbalstu uzņēmējdarbībai un eksportam. Šobrīd «Kano Editions» piedalās LIAA radošo industriju inkubatora pirmsinkubācijas programmā.