Tērpu kolekcija — Madara Dāvida, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola. Publicitātes foto

Ir izvēlētas deviņas modes kolekcijas, kas sacentīsies jauno modes dizaineru konkursa «Modes Manifestācija» finālā 15. decembrī plkst. 19.00 Spīķeru koncertzālē Rīgā. Šonedēļ gaidāmi arī divi izglītojoši «Modes manifestācijas» pasākumi — šodien, 12. decembrī, plkst. 16.00 notiks tiešsaistes saruna «Kā mainīt modes patērētāju uzvedību?», bet 6. decembrī plkst. 16.00 tiešsaistē noritēs lekcija «Jaunākie modes virzieni».

Ziņas Fold 12. decembris, 2022

Konkursam tika saņemti deviņpadsmit pieteikumi, no kuriem deviņi bija vidējās profesionālās izglītības studenšu darbi, astoņi — bakalaura un divi maģistra studiju laikā radīti darbi. Konkursa rīkotāji norāda, ka pozitīvi vērtējama plašā izglītības iestāžu pārstāvība vidējās profesionālās izglītības kategorijā, kur katru gadu pārstāvētajai Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolai pievienojās Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola «Saules skola», Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola un Rīgas Stila un modes tehnikums. Bakalaura un maģistra studiju kategorijā pieteikumi tika saņemti no Latvijas Mākslas akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas studentēm un absolventēm.

 

Konkursantu darbos šogad padziļināti risināta ilgtspējas tēma. Dalībnieki centušies rast veidus, kā nenodarīt tālāku kaitējumu videi, reizē nezaudējot radošumu un rūpējoties par valkātāja emocionālo nepieciešamību pēc ekspresivitātes. Kolekcijās vērojama pretošanās tendencēm un fokuss uz dizainu, kas būs aktuāls gadiem. Darbu autori eksperimentē ar uniseksa konceptu, dabiskiem un otrreiz izmantotiem materiāliem, kā arī bezatlikuma šūšanas tehnoloģijām.

 

Kolekcijas konkursa finālā vērtēs starptautiska žūrija. Tās priekšsēdētāja — profesore Ļuba Popova (Liubov Popova) no Milānas Jaunās Mākslas akadēmijas (Nuova Accademia di Belle Arti, NABA). «Modes Manifestācija 2022» finālu 15. decembrī plkst. 19.00 tiešsaistē būs iespējams vērot portālā «Jauns.lv».

Finālistes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konkursu pavadīs izglītojošas sarunas un lekcijas par aktuālām modes industrijas tēmām. 12. decembrī plkst. 16.00 tiešsaistē notiks saruna «Kā mainīt modes patērētāju uzvedību?», kurā piedalīsies ilgtspējīgas modes pētniece Dace Akule, modes dizainere un LMA asociētā profesore Agnese Narņicka, kā arī universālveikala «Stockmann» pārdošanas un lietotāju pieredzes vadītāja Jana Lipovska. 16. decembrī plkst. 16.00 tiešsaistē gaidāma lekcija «Jaunākie modes virzieni» (The Latest Fashion Directions — angļu val.), kuru vadīs modes žurnāliste un profesore Ļuba Popova (Liubov Popova).

 

Konkursa balvu fonds ietver stipendiju uzvarētājiem 500 eiro apmērā kolekcijas komercializācijai, modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu apmeklējumu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā, publikācijas žurnālos «Lilit Look», «Pastaiga» un citos medijos, kā arī īpašās balvas.

 

Konkursa organizators ir Latvijas Modes palāta sadarbībā ar Milānas Jauno Mākslas akadēmiju un Latvijas Dizaina centru. Konkurss tiek finansēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Jauno modes dizaineru konkursa organizēšanas tradīciju 2016. gadā iedibināja biedrība «Latvijas Modes palāta». Tās mērķis ir attīstīt un veicināt Latvijas modes industrijas izaugsmi, organizējot dažādus pasākumus — modes skates, diskusijas, prezentācijas, kontaktu biržas, u.c., vienlaikus izglītojot plašu sabiedrību par modes ilgtspēju un atbildīgu modes produktu patēriņu.